Consilieri prezidențiali despre criza siriană: România poate fi „o voce care contează”

Data publicării:
oprisor si comanescu

Reporter: De când a început acest conflict din Siria, statul român a mai purtat vreodată discuţii cu guvernul Assad?

Lazăr Comănescu, consilier prezidenţial, Departamentul de Politică Externă: N-aş putea să vă dau o situaţie detaliată, dar prezenţa unei misiuni acolo, după cum există şi o ambasadă la Bucureşti... au fost contacte, inclusiv via ambasada siriană la Bucureşti, dar şi cu reprezentaţii opoziţiei care se află la Bucureşti.

Sunt o mulţime de actori şi trebuie văzut, identificat şi, pe cât posibil, încurajat dialogul dintre toţi aceşti actori care dovedesc moderaţie pentru a se identifica o soluţie politică. Suntem ţara care are legături tradiţionale dintre cele mai puternice cu tot spaţiul arab, inclusiv cu Siria. După cum spuneam, prezenţa diplomatică de acolo, poziţia din NATO şi UE, ne fac să fim o voce care contează. Există factori moderaţi. Există actori locali care doresc şi acţionează pentru identificarea unei soluţii politice. Dar comunitatea internaţională, inclusiv noi, trebuie să facilităm un dialog între toţi aceia care dovedesc că sunt moderaţi şi toţi aceia care în mod real doresc o soluţionare politică la criza din această ţară.

R: Franţa a permis ca pe teritoriul său să se deschidă o reprezentanţă a opoziţiei siriene. Am putea să discutăm despre un astfel de pas?

L.C: Faptul că există acest dialog şi contacte pe care le avem cu reprezentaţi ai opoziţiei vă dă răspunsul la întrebarea dumneavoastră.

Este evident că o soluţie de durată şi care să permită restabilirea securităţii şi păcii în regiune nu poate să fie militară, ci una politică. Aici intervine necesitatea de a ţine seama, în primul rând de a identifica şi a vedea care sunt actorii în măsură să contribuie la găsirea unei soluţii politice. Nu trebuie câtuşi de puţin neglijați actorii locali. În Siria avem de aface cu o opoziţie moderată, în Siria avem de a face şi cu alte forţe, inclusiv din interiorul actualului regim, care pot să se constituie parte la un efort care să vizeze revenirea la stabilitate şi securitate în regiune şi la tranziţia înspre o situaţie care să genereze optimism oamenilor care au plecat sau sunt pe care de plecare de a rămâne în ţara lor.

Gen. Ion Oprişor, consilier prezidenţial, Departamentul Securităţii Naţionale: În primul rând, România, fiind stat membru NATO şi al UE , prin declaraţiile politice combate şi este de partea coaliţiei internaţionale de voinţă. Nu putem discuta în momentul de faţă de o contribuţie efectivă a României în ceea ce privește forţe armate sau de altă nuanţă. În schimb, în situaţia în care va fi nevoie şi la solicitarea coaliţiei internaţionale, România poate să pună la dispoziţie aeroporturi şi alte mijloace umanitare pentru rezolvarea situaţiei din Siria şi combaterea acestei grupări teroriste.

Prezenţa militară rusă care există în Siria nu afectează structurile teroriste de tip ISIS sau Al Nusra, această franciză Al Qaeda. Deşi în declaraţiile politice, în ceea ce priveşte partea rusă, lucrurile stau altfel. Datele care vin din teatrul de operaţii ne arată că opoziţia siriană, opoziţia moderată siriană, a pierdut un număr important de susţinători, de militanţi, şi mai multe puncte strategice, toate acestea nu fac decât să delegitimeze acţiunile pe care le face Moscova în regiunea respectivă.

Citiți și: 

Ce poate face România în Siria? Răspunsul ministrului de Externe Bogdan Aurescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri