România cere ajutorul Uniunii Europene după inundaţiile din luna mai

Data publicării:
Inundatii

Autorităţile române au evaluat pagubele provocate de inundaţiile din luna mai la 340 de milioane de euro dar, deocamdată, oficialii europeni nu au oferit niciun răspuns. Potrivit normelor comunitare, pentru a primi ajutor financiar, o ţară trebuie să înregistreze pagube de peste 700 de milioane de euro.

Inundaţiile din luna mai au afectat mai multe judeţe, printre care Dolj, Olt, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea. Sute de case au fost distruse şi mii de hectare de teren agricol au fost acoperite de ape.

„În această etapă nu vă pot spune dacă România va primi sau nu fondurile sau cât de probabil este să le primească. Ceea ce vă pot spune este că estimarea daunelor făcute de autorităţile române este undeva în jur de 339 de milioane de euro. În mod normal, pentru a se califica pentru ceea ce numim categoria "Dezastru major", ceea ce înseamnă cel mai înalt nivel de fonduri de ajutor care se pot accesa, pagubele ar trebui să se ridice la peste 700 de milioane de euro. Din acest punct de vedere, în mod evident, România nu s-ar înscrie în categoria Dezastru major”, a spus Shirin Wheeler, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europeane.

Cu toate acestea, România s-ar putea califica pentru o altă categorie, numită categoria "Vecinătăţii cu o altă ţară", ceea ce înseamnă că ţara care face cererea trebuie să se învecineze cu o ţară care a suferit un dezastru major. În acest caz, Serbia este ţara care a suferit pagube majore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri