România vrea prezenţă NATO în Marea Neagră

Data publicării:
prezenta nato marea neagra

Securitatea la Marea Neagră este o prioritate pentru România. Ministrul Apărării spune că existenţa unor forţe navale aliate grupate după modelul deja existent la NATO ar fi o variantă de luat în calcul.

Din punctul nostru de vedere problematica de securitate de la Marea Neagră este una specifică şi am pledat pentru reflectarea ei ca atare în documentele Alianţei şi, în cele din urmă , în ceea ce va rezulta de la summitul de la Varşovia. În acest context, ideea unei prezenţe aliate maritime navale este una firească. Ideea este într-un stadiu incipient. Referinţa la Grupările Navale aliate permanente este un model existent, există asemenea grupări la Marea Mediterană, ele oferă inspiraţie pentru posibile, dorite astfel de dezvoltări la Marea Neagră”, a spus Mihnea Motoc, ministrul Apărării.

Potrivit tratatului de la Montreaux, navele care aparţin statelor din afara zonei Mării Negre nu pot rămâne în regiune mai mult de 21 de zile. Aşadar, un astfel de grup naval de luptă ar putea fi format doar din flotele României, Bulgariei şi Turciei.

NATO a experimentat deja astfel de structuri în oceanul Atlantic şi în Marea Mediterană. În oceanul Atlantic sunt prezente permanent între patru şi şase distrugătoare care aparţin Canadei, Olandei, Germaniei şi Statelor Unite. Acestea sunt pregătite să intervină rapid, în orice situaţie. Lor li se mai alătură, prin rotaţie, nave din alte şapte ţări.

Gruparea navală din Marea Mediterană este formată din opt fregate şi distrugătoare. Acestea sunt prezente prin rotaţie şi aparţin Germaniei, Olandei, Italiei, Greciei, Spaniei, Turciei, Statelor Unite şi Marii Britanii.

După anexarea Crimeei de către Rusia, Statele Unite au decis să trimită mai multe distrugătoare în Marea Neagră care să participe, pentru câteva zile, la exerciţii comune cu România.

Securitatea pe flancul estic al Alianţei preocupă şi alte ţări din regiune. Polonia solicită ca pe teritoriul său să staţioneze permanent trupe NATO, iar Lituania îşi doreşte ca spaţiul său aerian să fie păzit tot timpul de avioanele de luptă ale statelor aliate.

Citiți și:

Proiect MApN. Prezență continuă a NATO în Marea Neagră

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri