Romii din Hunedoara, meșteșugari la castel

Data publicării:
castelul corvinilor - captura tv - 15 iulie 2015

Romii interesați să lucreze la Castelul Corvinilor se pot înscrie până în 20 noiembrie la primăria din Hunedoara. Condiţiile sunt minimale - cel puţin opt clase absolvite și dovada că sunt apţi de muncă.

În cadrul acestui proiect dorim să școlarizăm 12 romi în meserii tradiționale, cum ar fi argintarul, căldărarul și lingurarul, aceste cursuri vor ține cinci luni, iar persoanele școlarizate vor beneficia de diplome recunoscute de ministerul muncii.”, a spus Corina Oprișiu, manager public la Primăria Hunedoara

Cursurile de calificare şi apoi angajarea romilor ca meşteri tradiţionli sunt parte a unui program de un milion de euro, finanțat din fonduri norvegiene. Acum, funcţionarii primăriei Hunedoara încearcă să-i convingă pe oameni să vină la astfel de cursuri.

Etnicii romi au părut interesaţi de ofertă. „Din partea mea, din punctul meu de vedere, îi benefică, pentru că, no, nu stai degeaba, deci faci, îți pui creierul acolo la contribuție”, spune un bărbat.

Un altul spune că se gândește că ar fi bune cursurile. „Păi ne trebe bani, avem copii, avem familie.”, spune acesta.

Cei 12 absolvenți ai cursurilor vor reînvia, La Casa Breslelor, meșteșugurile tradiționale din perioada secolelor 17-19.

Asta se va realiza prin aplicarea pe pereți a unor imagini, scara unu la unu, cu detalii din viața unei șatre. În fața acestor imagini, pentru a integra cât mai realist în peisaj, vor fi amplasate niște standuri în care respectivii meșteșugari își vor desfășura activitățile specifice”, a spus Sorin Tincu, directorul Casei Breslelor.

Casa Breslelor va deveni funcțională din aprilie anul viitor, iar obiectele care ies din mâinile meşterilor pricepuţi vor fi vândute turiștilor care vizitează Castelul Corvinilor din Hunedoara. Până la sfârşitul lunii trecute aproape 270.000 de turiști au vizitat edificiul, considerat una dintre cele mai bine conservate fortificaţii medievale din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri