SOLUȚII EXCENTRICE PENTRU IARNĂ. Încălzire cu rocă vulcanică

Data publicării:
21112012 20incalzire-34614

În Botoșani lemnele sunt tăiate în fața blocului, iar garajele au fost transformate în depozite pentru bușteni. Chiar dacă stau la bloc, oamenii au făcut loc în bucătării sobe de teracotă. Sistemul centralizat de încălzire a orașului a fost închis pentru că era considerat nerentabil, iar oamenii au fost lăsați să sedescurce așa cum pot. Pentru mulți, este un lux să încălzească tot apartamentul.

La cealaltă extremă, oamenii cu mai mulți bani pot cumpăra radiatoare electrice cu rocă vulcanică. Sistemul costă 2.500 de euro, iar această rocă reține căldura și o poate degaja chiar după ce radiatorul este scos din priză. Pentru un apartament de 120 metri pătrați, costurile într-o iarnă cu astfel de radiatoare sunt cu aproape 2.000 de lei mai mici decât dacă folosim gazul metan.

„Inclusiv după ce au fost oprite, ele cedează un timp îndelungat căldură și nu mai este nevoie de consum energetic. Contează foarte mult ca imobilul să fie izolat”, a explicat Dana Rulea, manager companie soluții de încălzire.

Însă degeaba este izolată clădirea, dacă anveloparea termica nu se face uniform în tot imobilul. La Galați spre exemplu, câte bordeie, atâtea culori și tipuri de izolație termică. Specialiștii spun însă că, pe lânga aspectul inestetic al clădirilor, blocul pierde căldură dacă nu este izolat uniform.

Prețul energiei electrice va crește anul viitor cu aproximativ 8%, iar cel al gazelor cu zece procente

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri