Şeful Direcţiei de Combatere a Teorismului din SRI: „Indiciile arată că Daesh pregăteşte un atac de mari proporţii, inedit”

Data publicării:
generalul Sorin Gabriel Cozma combatere terorism SRI fb

Foto: facebook.com/filmistoricrasnov 

Şeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI a susţinut, duminică, o prelegere în cadrul Festivalului de film istoric de la Râşnov, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Conform paginii de Facebook a festivalului, generalul Cozma a afirmat că „SRI nu e un serviciu secret, ci un serviciu public”. „Avem până şi Facebook”, a punctat el.

„Ştim că nu suntem un serviciu simpatizat, dar suntem unul necesar. Noi suntem sistemul imunitar al societăţii. Nimeni nu face filme despre sistemul imunitar”, a mai spus generalul Sorin Gabriel Cozma despre rolul SRI.

El a susţinut că interesul SRI este să aibă mai mult control civil, nu mai puţin, pentru că un astfel de control întărit ar creşterea încrederea publicului în serviciu.

Despre Statul Islamic, generalul Cozma a spus: „Noi nu vorbim de ISIS sau ISIL, noi vorbim de Daesh. Nu putem permite să se numească stat”.

Conform sursei citate, şeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI a susţinut că „Daesh e o mutaţie genetică a Al-Qaeda”.

El a arătat totodată că Al-Qaeda se baza pe Al-Jazeera, în timp ce Daesh aparţine erei Facebook şi Twitter.

„Al-Qaeda îşi conduce franşizele de la distanţă, practică un management pasiv. Daesh se implică în viaţa de zi cu zi, face transfer de know-how şi resursă umană către franşiză, practică management activ”, a explicat generalul, menţionând şi că „Al-Qaeda încearcă, în ultima vreme, să evite atentatele ce pot conduce la victime musulmane sau civile”, în timp ce „Daesh acţionează cu o violenţă nejustificată, nediscriminând între cei vizaţi de atentate”.

„Daesh e cel mai puternic brand creat de terorism”, a mai afirmat generalul Cozma, potrivit sursei citate.

Vorbind despre ceea ce poate urma, conform aceleiaşi surse, Cozma a afirmat că „se trece, treptat, de la radicalizare islamică la islamizarea radicalizării”, iar „indiciile arată că Daesh pregăteşte un atac de mari proporţii, inedit”.

Klaus Iohannis anunța săptămâna trecută că nivelul de alertă teroristă în România rămâne albastru precaut. „Am fost asigurat de toate instituţiile statului cu responsabilităţi în materie, că nu există în aceste moment raţiuni care să necesite ridicarea nivelului de alertă teroristă mai sus de nivelul la care este în prezent, albastru-precaut”, a declarat preşedintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri