SUA oferă milioane de dolari recompensă pentru un român, lider al unei reţele care posta anunţuri false pe site-urile de cumpărături online

Data publicării:
infractiuni

Românii au ajuns pe lista celor mai căutaţi infractori din domeniul cybernetic. Statele Unite oferă milioane de dolari recompensă pentru un român, liderul unei reţele care posta anunţuri false pe site-urile de cumpărături online. Sute de cetăţeni americani au fost păcăliţi, iar prejudiciul depăşeşte un milion de dolari. Fenomentul este atât de extins, încât nu există ţară din Europa unde românii să nu fi dat o lovitură similară. Este clar că pentru ei nu mai există graniţe: au ajuns chiar şi în Columbia şi Venezuela.

Oamenii sunt convinşi să plătească un avans pentru casa pe care şi-ar dori să o închirieze. Anunţurile de vânzare sunt însoţite şi de o poveste lacrimogenă.

„Nu sunt neapărat ingenioase, sunt plauzibile, pe fondul diferitelor emoții de la conflicte armate de pe teritoriul altor state până la alte emoții personale legate de moartea unor persoane sau alte evenimente din viața personală a cuiva, se mută dintr-o parte în altă parte. Aceste povești sunt scrise frumos și justifică în fapt că dintr-un motiv sau altul (imobilul -n.red) este pus la vânzare”, a declarat Ioana Albani, şeful Serviciului Cybercrime al DIICOT.

Numărul celor care preferă să cumpere produse de pe internet este în continuă creştere. Anul trecut, numai în România peste 3,5 milioane de persoane au procurat bunuri de pe internet.

„Ceea ce ar fi de evitat ar fi magazinele de chilipiruri de pe internet. Una din măsurile de precauție pe care întotdeauna o am în vedere este să-mi selectez atent locul de unde vreau să cumpăr. Și să fiu ulterior atentă la plata cu cardul pe internet, că ceea ce îmi apare este și adevărat”, explică Ioana Albani.

Ultimele statistici arată că la nivel naţional sunt aproape 2000 de dosare penale în care sunt investigate infracţiuni comise pe internet. Spre exemplu, în 2013 au fost trimise în judecată peste 400 de persoane dintre care jumătate au fost şi arestate preventiv. Cei mai mulţi suspecţi sunt din Prahova, Bucureşti şi Vâlcea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri