Scandalul de la Opera Națională a ajuns în presa străină

Data publicării:
opera bucuresti-1

Problema a pornit la începutul acestei luni, când un nou director general interimar, Tiberiu-Ionuț Soare, a preluat conducerea Operei Naționale. Una dintre primele sale acțiuni a fost de a-l demite din funcția de director artistic al baletului pe Johan Kobborg și de a-l plasa printre artiștii companiei, „un rang scăzut în comparație cu corpul de balet în alte companii”.

Tiberiu Soare a explicat că societatea nu are din punct de vedere tehnic poziția de director artistic în structura sa administrativă. Dar această schimbare a fost văzută în anumite cercuri ca o încercare de a anula modificările efectuate în ultimii ani. De asemenea, acest scandal a pus sub semnul întrebării direcția acestei companii, care este sub conducerea statului, într-o perioadă de transformări politice din România și despre modul în care vroia să preia structura internațională, subliniază nytimes.

Înlăturarea lui Johan Kobborg a creat un scandal în lumea dansului, iar dansatorii amenință că vor părăsi Baletul Național. Există îngrijorări și asupra faptului că Opera ar continua să aibă drepturi legale de a efectua unele dansuri din repertoriul lui Kobborg. Acuzațiile au continuat și în mass-media din România.

Un nou director general interimar, Vladimir Conta, a fost adus pentru a încerca să calmeze lucrurile, dar, marți, Johan Kobborg a demisionat.

Mă tem pentru viitorul Operei Naționale din București și pentru credibilitatea culturii românești și postura în care va fi pusă cultura românească”, a scris în scrisoarea de demisie postată pe o rețea de socializare și depusă marți.

Vladimir Conta, noul director general interimar, a deplâns decizia domnului Kobborg de a pleca, spunând într-un interviu telefonic că aceste contribuții ale sale au fost semnificative, iar producțiile sale au fost încununate de succes.

„A început cu un eveniment nefericit într-adevăr, toate acestea ar fi putut fi rezolvate cu ușurință, a adăugat el . Dar în schimb el s-a mărit și a devenit un scandal".

La finalul săptămânii trecute, Alina Cojocaru a hotărât să nu danseze în spectacolul „Manon” de Kenneth MacMillan, pe care Opera o organiza pentru prima dată în această lună.

Alina Cojocaru a postat pe Twitter că ea va „dansa numai sub conducerea care a făcut publicul să se bucure de balet, cu @KOBBORG ca lider al nostru". Partenerul ei, Friedemann Vogel, a postat mai târziu„Din respect pentru @KOBBORG și @DancingAlina nu mai pot evolua la @OperaBucharest în aceste condiții."

Conducerea Operei a anunțat că nu a apărut pe scenă deoarece partenerul ei a fost indisponibil. Alina Cojocaru a declarat într-un interviu că ea a obiectat față de acel anunț, având sentimentul că nu a fost cinstit.

„Îmi pare rău că s-a întâmplat în acest fel, deoarece cred că Alina este una dintre cele mai mari dansatori din lume", a declarat Vladimir Conta.

Alina Cojocaru a declarat că îi pare rău că Opera Națională a pierdut un talent ca Johan Kobborg. „El a creat o familie, lucru rar într-un teatru”, a declarat înt-un interviu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri