Se anunţă un an agricol bun, dar preţurile nu vor scădea după Paşte

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-24-11h03m11s176

În teorie, se produc îndeajuns de multe legume şi fructe încât să fie acoperită cererea din piaţă. În realitate însă, la raft ajung doar produsele din import.

Producem mai mult decât consumăm, nici nu exportăm prea mult, foarte multe produse se pierd pe undeva, nu se conservă, nu se sortează, ambalează, etichetează, pentru a ajunge cât mai uşor la consumatori”, spune Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Pentru fermieri însă, asocierea este greu de realizat.

Câţiva zeci de fermieri am putea să ne strângem să discutăm cu supermarketurile. Ca să îţi faci o asociaţie, îţi trebuie sediu, telefon, calculator, îţi trebuie bani. În horticultură trebuie investiţii uriaşe, tot ce a fost infrastructură, irigaţii, depozite s-a dus pe apa sâmbetei”, susţine Gheorghe Voica, proprietarul unei livezi.

Proprietarii de livezi vând merele la poarta fermei cu 2 lei la momentul recoltei. Intermediarul le cumpără, le depozitează şi le vinde la preţ triplu când nu mai există produse pe piaţă. Aşa se explică faptul că preţul fructelor româneşti este mai mare decât al celor din import. Motivul - un lanţ prea mare de intermediari, care câştigă din adaos.

„Faptul că mulţi procesatori din toate zonele industriei alimentare sunt, cum spunem noi, cu apa la gât sunt în situaţia de a se scufunda dacă nu se iau măsuri, iar acest lucru nu permite relaxări de preţ pentru piaţă”, declară Alex Jurconi, preşedintele ProAgro.

Iar consumatorul se vede nevoit să îşi drămuiască banii şi aşa puţini.

În primele trei luni ale anului, cel mai mult s-au scumpit cartofii şi fasolea, cu 13, respectiv 6 procente.

Citiţi şi

CÂT DIFERĂ PREŢURILE ÎN ŢARĂ. Cât va costa masa de Paşte

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri