Șeful Jandarmeriei, despre incidentele de la marșul de duminică: Jandarmii au acționat legal, protestatarii au devenit violenți

Data publicării:
olaru jandarmerie captura

Protestatarii au devenit violenți cu intenția de a bloca carosabilul și de a pătrunde în guvern și am dispus intervenția. Am folosit materialele din dotare, gaz lacrimogen, și am reținut persoanele mai violente care s-au culcat pe carosabil ținându-se unul de altul și refuzând să se ridice. Când am încercat să îi ridicăm, s-au produs contuzii, una din persoane a ajuns la Floreasca acuzând dureri în zona capului”, a spus Mircea Olaru.

Acesta a precizat că la protestul de duminică seara a existat și un „element surpriză” - membri ai unei galerii de fotbal pe care „până acum manifestanții nu i-au acceptat”.

Aseară au folosit torțe și fumigene, au aruncat în jandarmi, apoi au încerat sa forțeze cordonul”, a precizat Mircea Olaru.

Liderul uneia dintre galeriile vizate nu recunoaște acuzațiile. „Nu am cunoştinţă că un membru al Peluzei Nord ar fi fost acolo sau ar fi participat la acest miting”, spune Dorin Taban, liderul Peluzei Nord din galeria Steaua Bucureşti.

Mircea Olaru a precizat că manifestația de duminică seara nu a fost autorizată, la fel cum nu au fost autorizate nici protestele din ultimele săptămâni, și că unul din motivele pentru care jandarmii au încercat să împiedice blocarea șoselelor a fost acela că, duminică seara, mulți bucureșteni se întoceau de la munte și exista riscul unor blocaje în trafic.

Aproape 2000 de persoane au fost prezente duminică după-amiază şi seară la manifestaţia şi apoi la marşul de protest organizate în Bucureşti împotriva modificărilor aduse de parlamentari Codului Penal în aşa-zisa „marţi neagră”. Circulaţia a fost blocată succesiv pe mai multe artere importante din centru, iar între manifestanţi şi jandarmi s-au produs nu mai puţin de patru ciocniri, forţele de ordine reacţionând în cele din urmă cu gaze lacrimogene. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri