Senator american: Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină în SUA

Data publicării:
senatori sua

Senatorul american John McCain spune că ţara sa nu încearcă să le spună românilor ce ar trebui să facă. Dar Statele Unite au anumite standarde universale pe care se aşteptă ca toată lumea să le respecte cât mai bine cu putință.

„Respectăm enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie (Laura Codruţa Kovesi - n.r), cred că este un adevărat erou şi, evident, dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să-i restricţioneze activitatea şi să o dea înapoi, asta ne afectează relaţiile”, a spus John McCain într-un interviu pentru Gândul.

Politicienii de peste Ocean spun că astfel de acţiuni, care au ca scop subminarea justiţiei de către cei care ar trebui să o apere, sunt de neconceput în Statele Unite.

Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA”, a spus îm același interviu senatorul Christopher Murphy.

În plus, susţin oficialii americani, un stat corupt nu este atractiv pentru investitori.

„Singura cale prin care un om de afaceri, străin sau de aici, îşi va asuma riscul să investească un capital este dacă va realiza că aveţi legi care se aplică tuturor în mod corect şi că există un sistem necorupt”, spune senatorul Ron Johnson.

Vizita senatorilor americani în România este parte a unui turneu în mai multe state est-europene în contextul tot mai tensionat din Ucraina. Oficialii de peste Ocean vor să reasigure statele europene de sprijinul Statelor Unite în faţa ameninţărilor venite din partea Federaţiei Ruse. Ei susţin însă că Europa trebuie să se ajute şi singură, iar primul pas ar fi asigurarea unei independenţe energetice faţă de Moscova, aşa că au avut şi un mesaj pentru românii care protestează faţă de exploatarea gazelor de şist în ţara noastră.

„Le-aş spune să se uite la ce face Vladimir Putin în Crimeea, ce face pentru a destabiliza estul Ucrainei, ameninţarea cu Transnistria. Să se uite la problema geopolitică de a nu fi independent din punct de vedere energetic. Şi apoi să măsoare asta cu ce se poate face într-un mod prietenos cu mediul, pentru a utiliza propriile resurse energetice. Trebuie să pui în balanţă aceste obiective”, a mai spus Ron Johnson.

În România cei trei senatori americani s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri