Şi parlamentari, şi avocaţi sau notari cu normă întreagă

Data publicării:
bani 5

În topul câştigurilor din activităţi independente se remarcă parlamentarii care au cabinete de avocatură şi notariale.

Cele mai mari câştiguri în 2015

Vasile Varga, deputat PNL - 1.846.398 de lei

Daniel Florea, fost deputat PSD - 1.742.000 de lei

Ioan Chelaru, senator PSD - 706.069 de lei

Bogdan Ciucă, deputat ALDE - 327.860 de lei

Sursa: cdep.ro, senat.ro

Deputatul Vasile Varga a realizat anul trecut din activităţi notariale un venit de peste 1.8 milioane de lei. Aproape şase milioane de lei de când e parlamentar. Actualul edil al sectorului 5, Daniel Florea, fost deputat PSD, a câştigat prin cabinetul de avocatură peste 1.7 milioane de lei. Senatorul Ioan Chelaru a încasat cu puţin peste şapte sute de mii de lei datorită activităţii în cadrul cabinetului de avocatură.

Deputatul ALDE, Bogdan Ciucă, a obţinut ca notar venituri de peste 320 de mii de lei.

Chiar dacă aleşii ar trebui să dedice cinci zile pe săptămână activităţii parlamentare, ei folosesc acest timp şi în interes personal. Cu venituri de peste două sute de mii de lei în ultimul an din activitatea de notar şi din închirierea unor spaţii, un deputat PSD explică cât munceşte pentru aceste câştiguri.

Ciprian Nica, deputat PSD: „Da, domnule, este oficial, este dată pe site, nu fur, nu fac nimica. Este câştigul meu, cu munca mea. De regulă, munca de notar o fac joia şi vinerea şi în cea mai mare parte biroul îl duce nevastă-mea. Patru ore, cinci ore, şase ore, depinde.”

Campion la câştiguri, liberalul Vasile Varga explică şi el cum îşi împarte timpul între Parlament şi cabinetul de notariat. Dacă ar fi pus să aleagă între cele două activităţi ştie sigur ce decizie ar lua.

Vasile Varga, deputat PNL: „Vineri sunt în birou, joi după amiază şi vineri sunt la biroul meu. Şi sâmbătă dimineaţă avem şi program. În rest, duminică seara, luni, marţi miercuri, joi sunt la Parlament. Renunţ la activitatea de parlamentar şi rămân notar.”

Cine crede că e uşor să îmbine cele două activităţi, este contrazis de un senator PSD.

Ioan Chelaru, senator PSD: „Greu, greu, foarte greu. Eu de, când am intrat în Parlament, nu am mai intrat într-o sală de şedinţă de judecată. Chiar cu un an înainte, de treisprezece ani. Munca mea este în principal muncă de consultanţă.”

Fostul deputat PSD, Daniel Florea, nu a mai trecut nici el prin sala de judecată, dar încasează bani de la cabinetul de avocatură care îi poartă numele. Este pe locul doi în topul încasărilor pe anul trecut.

Daniel Florea, fost deputat PSD: „Tot ce am scris în declaraţia de avere este ceea ce mi s-a dat în mod oficial de firma de contabilitate care se ocupă de societatea de avocatură, tot ce scrie acolo este perfect adevărat. Eu nu am mai pledat de când am devenit deputat. Eu cu numele şi cu sfaturi general.”

Printre parlamentarii care au obţinut venituri datorită studiilor juridice se mai numără Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Mircea Toader sau Mate Andras Levente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri