Sindicaliștii din învățământ amenință cu proteste. Educația a fost abandonată acum

Data publicării:
sindicalisti

Simion Hăncescu, președinte FSLI: „Aşa cum constataţi cei din Educaţie am ieşit primii pentru că această ordonanță pe care Guvernul o propune, nu aduce nimic bun pentru învățământ. Pentru anul acesta și anul viitor se propune o creștere de 13 milioane care nu înseamnă decat o propunere de introducere de la 1 ianuarie a fondului de premiere de doi la sută. În rest nu putem spune absolut nimic de nicio creștere nici la debutanți, la nimeni. Nici corecții în sistem care însemnă vreo 69 de milioane de lei. Prin urmare acest proiect nu poate fi susținut de noi. Reamintesc ceea ce v-am mai spus, că ne așteptam la o lege a salarizării care să creeze un orizont pentru oamenii din sistem. Pentru noi această ordonanță este nulă”, declară Simion Hăncescu.

Întrebat dacă este discriminatorie pentru educație această nouă lege a salarizării, președintele FSLI susține că educația și sănătatea sunt cele două domenii care trebuie tratate cu prioritate. „Și sănătate este un sector cu probleme, stim foarte bine de exodul medicilor, dar știm că sunt două domenii în România care ar trebui tratate cu prioritate educația și sănătatea. Din păcate educația a fost abandonată acum.”

În urma sedinței de mâine a colegiului liderilor se va decide dacă liderii dacă vor intra în grevă.

Privind sistemul de bonusuri pentru educație, presedintele FSLI consideră că „este vorba de ceea ce spuneam de 2% și Guvernul face „efortul” să introducă criteriul de performanță. Este prea mult acest deranj, știm că 2 % e infim. Acest fond de premiere a funcționat în învățământ și în sistemul bugetar. Și guvernul consideră că aceasta este o facilitate în învățământ și dorește performanță plecând de la acest fond de premiere de 2%.”

„Nu a fost nicio negociere. Practic ni s-au prezentat trei variante pe care Ministerul Muncii le-a avut în vedere, dar soluția finală, se pare, pe care Guvernul marşează, este cea de care vă spuneam”, conchide Simion Hăncescu, președinte FSLI.

Anton Hadar, lider Alma Mater: În ceea ce privește sistemul educațional, cărpelile măcar dacă ar ține loc de ceva bun, nu pot să acopere nici măcar a suta parte. Practic învățământul superior românesc nu primește nimic. Nu cred că trebuie să mai vorbim despre ce este în conținutul acestei ordonanțe pe care nu ne-o asumăm sub nicio formă, nu o susținem și sunt dezamăgit de importanța pe care o acordă guvernul tehnocrat învățământului superior.”

Liderul Alma Mater susține că sunt total nemulțumiți și în zilele care urmează se vor decide cum să reacționeze la această lege a salarizării.

„Din momentul de față evident că nu mai putem discuta cu reprezentantul Ministerului Muncii, cu domnul ministru, pentru că am crezut că va fi mai rațional. Probabil având în vedere suma mică de bani, nu a putut să o organizeze și pentru educație. A spus că e rândul sănătății și va găsi un mod de aranjare. Pentru educație zero”, declară Anton Hadar.

Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa: Repetăm făptul că lipsa de transparență constructivă a făcut faptul ca să primim pe email numai cu 20 de min înainte de începerea ședinței, evident ședinta de astăzi nu a fost decât o ședință informală mai mult decât o discuție legată de o construcție a unui cadru legislativ adecvat.”

Acesta constată că mecanismul propus creează nemulțumiri în sectoarele de activitate, pentru că „practic sunt rezolvate parțial două sectoare, sănătatea și administrația publică centrală. Doi profesori, doi funcționari publici vor avea în continuare diferențe majore în salariile de încadrare.”

Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: „O lipsă de transparență totală. O lipsă de interes față de domeniul educațional. Nu se dorește investiție în resursa umană. Nu am auzit vreodată că în Justiție să meargă pe o astfel de variantă. Acolo întâi au crescut salariile și pe urmă vedem cum e calitatea.”
„Atrag atenția vizavi de formele de protest. Vin examenele naționale. Vă transmit foarte clar că în momentul de față Ministerul Educației nu are resursă umană pentru a organiza examenele naționale. Ori, în condițiile în care le vom transmite colegilor noștri exact mesajul premierului Dacian Cioloș că nu vor fi creșteri salariale, vă dați seama cam care ar putea fi reacția. Va fi o formă de protest foarte clară pentru că atitudinea e inacceptabilă. Dacă vreau calitate trebuie să investească, învățământul nu e doar în infrastructură sau în clădiri. Pentru acest Guvern, oamenii nu au fost prioritari”, conchide Marius Nistor.

Citiți și:

Dacian Cioloș răspunde acuzațiilor sindicaliștilor din învățământ. Motivul pentru care salariile din sănătate cresc cel mai mult

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri