Un an de amenințare ISIS | Nouă suspecți au fost expulzați din România

Data publicării:
Militanti parada Statul Islamic Mosul-AFP Mediafax Foto---1

În ultmul an, organizaţia Statul Islamic a reuşit să le îngrozească chiar şi pe cele mai mari puteri ale lumii. La începutul acestui an, pe şapte ianuarie, adepţii ISIS au lovit chiar în inima Europei, la Paris. Zece jurnalişti de la săptămânalul de satiră Charlie Hebdo au fost ucişi. Alţi doi poliţişti au avut aceeaşi soartă. Autorii au fost doi cetăţeni francezi care se întorseseră în taberele de antrenament ale teroriştilor din Siria şi Yemen.

Serviciile de informaţii europene susţin că peste 4.000 de occidentali au ales să plece pentru a lupta alături de Statul Islamic.

„Ţara noastră este, în retorica acestei organizaţii, nominalizată ca teritoriu ce trebuie cucerit, inclus în aşa-zisul Califat. România este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadişti către teatrele de operaţii, dar nu este exclus să fie şi rută de întoarcere pentru ei”, a explicat șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din SRI.

La începutul lunii aprilie, Serviciul Român de Informaţii a anunţat că şapte cetăţeni străini au fost expuzaţi din România pentru că făceau propagandă pentru Statul Islamic. Unul dintre ei declara că este pregătit să se transforme într-un martir. Alţii, erau oameni de afaceri, dar care participau la întâlniri unde erau promovate ideile ISIS.

La începutul lunii aprilie, doi tunisieni au primit interdiciţia de a intra în România pentru aceleaşi acuzaţii.

Cei doi cetăţeni străini, adepţi ai organizaţiei teroriste Statului Islamic, desfăşurau pe teritoriul României intense activităţi de propagandă extremistă. Aceştia au acţionat asupra mai multor cetăţeni de aceeaşi religie în vederea radicalizării pe linia ideologiei organizaţiei teroriste menţionate”, a declarat Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

Organizaţia Statul Islamic este condusă de Abu Bakr al-Bagdadi, unul dintre cei mai vânaţi oameni de pe planetă. În cele 12 luni de la înfiinţarea aşa-zisului Califat, organizaţia a transmis mesaje clare de ameninţare la adresa puterilor occidentale. Mai mulţi jurnalişti americani, britanici şi japonezi au fost decapitaţi.

Au un lider foarte bine pregătit, acest Abu Bakr al-Bagdadi este absolvent de doctorat la Bagdad în studii islamice. Este un foarte bun cunoscător al Islamului. Are doi locotenenţi locţiitori care provin din rândul generalilor fostei armate a lui Sadam Hussein”, spune prof. dr. Cristian Troncotă, fost decan al Facultăţii de Informaţii.

60 de ţări au format o coaliţie şi au lansat raiduri aeriene în zonele controlate de ISIS. Chiar şi aşa, organizaţia deţine şi acum controlul asupra unor zone importante din Siria, Irak, Libia, Egipt, Algeria, Afganistan, Yemen şi Tunisia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri