Statul, făcut vinovat pentru penele de curent

Data publicării:
bec lampa curent - GettyImages - 28 sept 15

Tarifele energiei electrice au crescut cu 29% în ultimii şase ani, mai puţin decât rata inflaţiei, spun directorii companiilor energetice. Datele provin dintr-un studiu comandat de aceste companii.

Pentru prima dată, directorii celor mai mari companii din energie se află la aceeaşi masă. Motivul este acela de a spune consumatorilor români că plătesc printre cele mai mici preţuri din Europa pentru energie electrică şi gaze naturale.

Investiţiile în reţelele electrice sunt mai mici de 50 de milioane de euro anual pentru fiecare zonă de distribuţie. O posibilă explicaţie pentru care un român stă fără energie electrică peste șase ore în fiecare an, din cauza penelor de curent. Companiile spun că autorităţile nu le permit investiţii, tocmai pentru a păstra facturile mici.

Ioan Roşca, director general Electrica, spune că „investiţiile care au fost făcute au fost făcute la un nivel pe care reglementatorul l-a acceptat în tarif. Electrica a şi solicitat un nivel de investiţii mai ridicat decât cel aprobat de ANRE.”

Gazele folosite de consumatorii casnici s-ar fi scumpit cu 24% între 2008 şi 2011, potrivit aceluiaşi studiu comandat de companiile energetice. Concluzia ridică unele semne de întrebare, în condiţiile în care gazul din producţia internă s-a scumpit cu 24% în ultimii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare. Iar autorităţile vorbesc chiar despre ieftinire.

„Anul viitor, dacă vorbim strict de preţul gazelor, preţul la gaze va scădea cu 10% la consumatorul final”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie.

De cealaltă parte, reprezentanţii companiilor spun că nici nu poate fi vorba de scăderea tarifelor.

Frank Hajdinjak, director general E.ON, spune: „Avem o reducere semnificativă a consumului de gaze naturale. În acelaşi timp reţeaua rămâne aceeaşi, iar numărul de angajaţi care întreţin reţeaua nu scade. În acest caz costul pe Megawatt oră trebuie să crească, este clar!”

Este de aceeași părere și Eric Stab, director general GDF Suez: „Poziţia ANRE la care vă referiţi, că preţul gazului va scădea din vara anului viitor, nu se referă la gazul pentru consumatorii finali, ci la gazul pentru industrie.”

Pentru reţeaua de gaze, investiţiile E.ON şi GDF Suez sunt de 1,9 miliarde de lei în ultimii şase ani, de peste cinci ori mai mici decât cele făcute în reţelele electrice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri