Summit regional pentru securitate cibernetică, la București

Data publicării:
HACKERI RECOMPENSA SUA GETTY IMAGES

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

ACTUALIZARE 13:00  „Româna este acum a doua cea mai vorbită limbă, după engleză, în birourile Microsoft din întreaga lume. Datorită combinaţiei dintre cunoştinţele tehnice şi cele lingvistice ale românilor, companii importante precum IBM, Hewlett-Packard şi Oracle şi-au stabilit birourile regionale aici, a declarat Bruce Andrews, adjunctul secretarului american al Comerțului, la summitul de la București.

„Suntem cu toții susceptibili de a fi vizați de atacuri cibernetice, iar terorismul cibernetic nu cunoaște frontiere”, declara Bruce Andrews într-un interviu pentru AFP, înainte de începerea summitului.

Reprezentanţii a 20 de firme americane de top sunt prezenţi la Bucureşti la summitul regional al securităţii informatice. Cum numărul atacurilor cibernetice e tot mai mare de la an la an, americanii au nevoie de tinerii IT-iști români, recunoscuţi la nivel internaţional, pentru a lupta cu piraţii internetului.

ACTUALIZARE 11.20. Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, luni, că este necesară întărirea colaborării şi a schimbului de informaţii între statele din regiune pentru a face faţă atacurilor cibernetice care ar putea conduce la conflicte politico-militare, precizând că în prezent schimburile sunt doar pe baze informale.

Riscurile de securitate cibernetică sunt în creştere, lumea în care trăim este tot mai conectată, tot mai complexă, nimeni nu este scutit de riscuri, de provocări, dar aceste riscuri şi provocări vin şi împreună cu oportunităţi (...) Rolul României de naţiune lider pentru Fondul voluntar de asistenţă pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, participarea la operaţiunea din Afganistan şi multe altele pot să reprezinte posibile cauze pentru care ţara noatră să fie o posibilă ţintă a atacurilor cibernetice statale sau extremist-teroriste motivate ideologic", a declarat Bogdan Aurescu.

FOTO: Mediafax Foto

„Obiectivul final pentru România este să devină un lider regional în securitate cibernetică. Este necesar mai mult ca oricând să întărim colaborarea şi schimbul de informaţii între statele din regiune pentru a face faţă atacurilor cibernetice care ar putea conduce la conflicte politico-militare. De aceea, apreciem sprijinul SUA şi considerăm că organizarea unui subgrup special în domeniul securităţii cibernetice în cadrul Task Force-ului pentru implementarea Parteneriarului Strategic va contribui la întărirea cooperării bilaterale în domeniul securităţii cibernetice”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Bogdan Aurescu a subliniat că Summitul pentru Securitate Cibernetică are două obiective: promovarea cooperării în regiune şi schimbul de informaţii în domeniul securităţii cibernetice.


ACTUALIZARE 11.11. România are o mare oportunitate pentru a dezvolta securitatea cibernetică împreună cu SUA, ţara cea mai avansată în domeniu, şi poate fi un lider regional, pentru că are o bogăţie naturală de necontestat, respectiv calitatea persoanelor care lucrează în acest sector, a declarat premierul Victor Ponta, în discursul de deschidere a summitului. 

Pentru România este o mare oportunitate pentru a dezvolta acest domeniu, cybersecurity, împreună cu Statele Unite ale Americii, cu siguranţă ţara cea mai avansată în acest domeniu, şi să dovedim că putem fi, nu doar pe plan naţional, dar pe plan regional, un lider în acest domeniu atât de special şi atât de important. Suntem şi putem fi în continuare un lider, în primul rând pentru că România are o bogăţie naturală imposibil de contestat (...) şi această bogăţie naturală o reprezintă capacitatea în special a tinerilor noştri, a tuturor celor care lucrează în acest domeniu, capacitatea acestora de reuşi atât în instituţii publice, în companii private, să fie inventivi, să creeze, să anticipeze şi să fie eficienţi în ceea ce înseamnă o lume atât de deschisă şi în acelaşi timp atât de fragilă”, a declarat Victor Ponta, potrivit Mediafax.

FOTO: Mediafax Foto

Cybersecurity priveşte viaţa de zi cu zi a fiecărei ţări şi a fiecărui cetăţean din ţările noastre, şi când spun de zi cu zi, mă refer la 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, atunci când orice fel de sistem - fie el militar, fie civil, fie de business - se află cu adevărat sub ameninţarea unor atacuri, sub ameninţarea unor proceduri ilegale, pe care noi trebuie să ştim să le prevenim, să le contracarăm şi să le limităm pagubele atunci când acestea se realizează”, a adăugat premierul. 


Evenimentul este organizat de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, alături de Departamentul Comerţului al SUA. Summitul dureaza până miercuri şi reuneşte reprezentanţi din 18 ţări din Europa Centrala şi de Est.

La deschiderea evenimentului sunt prezenţi şi premierul Victor Ponta, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi Sorin Grindeanu, ministru pentru societatea informaţională.

Au fost invitate 17 state din Europa Centrală și de Sud-Est pentru a-și prezenta "politicile în domeniul securității cibernetice" și pentru a aborda "tematici precum amenințările și vulnerabilitățile cibernetice" și a identifica "oportunități pentru colaborare internațională și regională", relatează Agerpres.

La summit vor participa companii și oficiali guvernamentali, specialiști în domeniul securității cibernetice din mediul public și privat din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii și România.

SUA vor fi reprezentate de adjunctul secretarului pentru comerț din cadrul Departamentului Comerțului al SUA, Bruce Andrews.

"În aceeași perioadă, Departamentul Comerțului al SUA și Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București derulează la București o misiune comercială pentru a prezenta cele mai noi soluții pe care companiile americane le pot oferi în acest domeniu. Participanții la summit vor avea posibilitatea de a derula discuții bilaterale cu experții în securitate cibernetică și lideri din cadrul companiilor reprezentate", informează Ambasada SUA.

„Polonia și România au populații foarte deschise la noile tehnologii și se află într-o vecinătate în care există provocări, atunci când e vorba de amenințări cibernetice, atât ca state, cât și din perspectiva infracționalității cibernetice”, a declarat Bruce Andrews într-un interviu pentru Financial Times.

Adjunctul secretarului american al Comerțului, Bruce Andrews FOTO: Mediafax Foto

Adjunctul secretarului american al Comerțului a venit în România alături de reprezentanți a 20 de companii americane, de la Microsoft și Lockheed Martin, la grupul de securitate cibernetică FireEye.

Aceste companii vor să stabilească sau să-și extindă prezența pe piața din centrul și estul Europei, împărtășind totodată experiența lor în lupta împotriva atacurilor cibernetice, scrie Financial Times. Cotidianul britanic amintește că anul trecut companii energetice din Statele Unite, Polonia, România, Spania, Franța și Italia au fost ținta unor hackeri care operau sub numele Dragonfly și care, cel mai probabil, erau din Rusia.

La summitul de la București vine și Mike Buratowski, vicepreședinte al companiei Fidelis, care oferă servicii de securitate cibernetică. Fidelis a făcut pentru România studiul de fezabilitate pentru dezvoltarea centrului de inovare în materie de securitate cibernetică, studiu finanțat în parte de Agenția americană pentru Dezvoltare și Comerț.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri