TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Povestea unei tinere din Cluj, care luptă cu un sistem de sănătate nedrept

Data publicării:
27 2001povestetinerete-46076

Ilinca Rotariu are 26 de ani. Deşi este de patru ani într-un scaun cu rotile, nu vede în asta o povară. A luat-o de la capăt. A început o nouă viaţă, în care vrea să ajute şi alte persoane cu nevoi speciale.

În fiecare dimineaţă vine cu drag la noul ei loc de muncă. Un centru de recuperare unde bolnavii pot face kinetoterapie, electroterapie, terapie cu ultrasunete şi multe altele. Un spaţiu în care pacienţii primesc speranţa că vor putea merge din nou. Un lucru banal la care nimeni nu se gândeşte când este perfect sănătos.

Ilinca a avut o viaţă normală până în 2008. În urma unui accident de maşină a suferit o fractură cervicală.

În aceste situaţii cel mai important este ca pacientul să facă recuperare în fiecare zi. Doar că legea nu ajută deloc pacienţii. Din contră, îi pune pe drumuri.

Mai exact, după perioada de spitalizare, pacientul poate face recuperare în regim de ambulator. Însă are voie doar la două cure pe an într-un singur spital.

Am început să mă plimb dintr-un spital în altul pentru că nu ai voie să stai într-un spital mai mult de 10 zile şi pentru că eu aveam nevoie de recuperare continuă singura soluţie era să mă mut dintr-un spital în altul. Mi se părea aiurea că din Cluj trebuie să mă duc în Zalău şi în Oradea şi în Techirghiol şi nu ştiu pe unde, să plătesc bani pe drumuri şi cazări când banii ăştia aş fi putut să-i investesc în nişte specialişti din oraşul meu şi să stau liniştită să-mi văd şi de viaţă, dar şi de recuperare”, povesteşte Ilinca Rotariu.

Şi-au dat seama atunci că singura soluţie pentru a avea o viaţă normală este să înfiinţeze un centru de recuperare.

Familia şi-a investit toate economiile într-un centru în care nu doar Ilinca, ci şi alte persoane cu nevoi speciale se pot recupera.

Tânăra a convins şi doi terapeuţi din Zalău să se mute în Cluj pentru a lucra la centrul înfiinţat de ea.

Preţurile sunt mai mici decât la alte centre private de recuperare, însă familia Rotariu speră că în curând exerciţiile să poată fi decontate de Casa de asigurări de sănătate.

Între timp, Ilinca nu uită de pasiunea ei, natura. A terminat Facultatea de peisagistică. Are planuri mari şi în acest domeniu.

Povestea integrală, în materialul VIDEO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri