Traseul unei note SRI. Explicațiile vicepremierului Vasile Dîncu: „Problema e că au mai mulți beneficiari”

Data publicării:
sri logo slogan-3

Vicepremierul Vasile Dîncu este de părere că o mare parte a dezastrului dezinfectanților diluați ar fi putut fi evitat, dar pe de altă parte a subliniat și o deficiență a cadrului legislativ.

„Problema notelor de la SRI e că aceste note au întotdeauna mai mulți beneficiari. Noi primim în fiecare zi cel puțin două-trei informări legate de administrație, de ce se întâmplă disfuncțional în sistem, de corupția din sistem. De fiecare dată, însă, aceste note au mențiuni la cine a mai fost trimisă nota respectivă, pentru că nu e un singur beneficiar al notei, sunt mai mulți beneficiari", a spus vicepremierul Vasile Dîncu.

Întrebat dacă nu există o reglementare care să spună ce ar trebui să se întâmple în cazul unei asemenea note SRI și cine ar trebui să acționeze, vicepremierul a spus că nu există cadru legislativ pentru aceasta, dar ar trebui să existe, pentru a nu se ajunte la o nouă situație de genul interceptărilor pe care SRI nu are dreptul să le facă.

„Cred că ar trebui să ne gândim în ce măsură informările ar trebui transformate într-un proiect executiv. Cred că trebuie discutat la nivelul CSAT și la nivelul societății civile”, a opinat vicepremierul Dîncu.

El a arătat că aceste note variază, de la note externe legate de anumite realități strategice pentru România, legate de interesele României până la note privind disfuncționalități din administrație.

Vasile Dîncu a explicat concret ce se întâmplă cu notele SRI care ajung pe biroul său: „Ele vin printr-un curier special. Toate notele respective eu le apostilez cu faptul că le-am văzut. E un gest de onestitate. Pentru că le-am citit, îmi pun semnătura că le-am citit. Sunt retrase apoi la biroul de documente secrete sau se întorc.., asta nu știu, nu e problema mea. Fiecare din aceste note, care cuprinde semnale despre disfunctionalitati, eu notez lucrurile și discut cu departamentul care se ocupă de zona respectivă și cer să mi se facă o analiză pe acest punct”, a explicat vicepremierul Vasile Dîncu.

Întrebat dacă a primit note și despre sistemul de sănătate și dezinfectanți, vicepremierul a negat și a spus că nu, pentru că problema nu e în zona administrației publice. „Probabil note despre faptul că anumite lucrări care se execută și în domeniul sănătății sunt în întârziere sau proiecte de fonduri europene care întârzie și cauzele lor, probabil că am primit. Dar nu-mi aduc aminte să fi primit note pe zona sănătății, pentru că nu este zona mea de competență. De regulă se trimit pe competențe”, a completat nr. 2 din Guvern.

Urmăriţi AICI înregistrarea integrală a emisiunii „În fața ta”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri