Teodor Meleșcanu, despre un posibil caz Snowden în România: La SIE este imposibil

Data publicării:
teodor melescanu

Teodor Meleșcanu, directorul SIE, a susținut că tot ceea ce s-a întâmplat începând de la cazul Snowden dovedește că orice persoană este vulnerabilă, oricât de sofisticate ar fi mijloacele tehnice folosite.

Problema mare cu NSA este că pe lângă partea tehnică pe care au dezvoltat-o foarte bine, va fi nevoie și de măsuri care să asigure, într-adevăr, că oamenii care au acces la ele prezintă garanțiile necesare pentru a nu crea asemenea asituații. Ar trebui să lucreze serios la resursele umane. Nimeni nu e atât de infantil încât să-și închipuie că nu se ascultă. Evident că se ascultă. Evident că una din sursele cele mai importante de informații pentru un serviciu, inclusiv la noi, sunt semnalele radio, audio. 95% din sateliții care se învârt în spațiul extra-atmosferic pentru studierea pașnică a cosmosului sunt sateliți de spionaj”, a spus Teodor Meleșcanu, directorul Serviciului de Informații Externe.

Întrebat dacă ar putea să apară un caz Snowden în România, Teodor Meleșcanu a răspuns că a învățat din politică, în general, că nu se poate întâmpla ceva.

Măsurile și procedurile pe care le avem, nu vorbesc de alte servicii, la Serviciul de Informații Externe fac, din punctul meu de vedere, practic imposibilă în sistemul nostru. Nu avem magnitudinea pe care o au serviciile americane, nu avem contractori externi. Nu lucrăm cu firme externe. Avem o serie de proceduri care fac, din punctul meu de vedere, imposibilă. În afară de faptul că este interzis să le avem asupra noastră, în instituția noastră nu se pot folosi niciun fel de sisteme de înregistrare. Nu e voie să intri cu memorie externă, nu poți folosi CD-uri, absolut nimic. Dacă încerci să introduci un asemenea lucru într-un calculator, automat se activează o alarmă și vine peste tine. Asta cu tras pe stick-uri la noi nu merge. Se poate întâmpla, lumea mai vorbește, dar să extragi o asemenea cantitate de informații, care se poate face numai pe memorii externe, la noi este exclusă și vă spun asta cu foarte mare seriozitate”, a susținut Teodor Meleșcanu.

Directorul SIE a mai spus că nu a fost surprins că Angela Merkel a fost interceptată, pentru că „tot ce este semnal digital, audio, video care circulă în atmosferă este interceptat fără niciun fel de probleme”.

Singura problemă este în ce măsură, pentru că majoritatea – dacă prezintă o anumită importanță – sunt criptate. Este doar problema dacă poți să le decriptezi. De înregistrat se înregistrează toate”, a punctat Meleșcanu.

Este imposibil la ora actuală să dai cuiva garanția că tot ceea ce vorbește pe un telefon care merge printr-un satelit sau printr-un site de socializare prin internet că nu este interceptat. El poate fi, o fac și alții, o facem și noi fără niciun fel de problemă”, a adăugat directorul SIE.

El a mai spus că nu ascultă convorbirile șefilor de guvern sau de stat, dar „de multe ori ajung asemenea semnale și la noi, din zona care ne interesează pe noi”.

Teodor Meleșcanu nu exclude varianta ca oficiali români să fi fost interceptați, dacă au vorbit din străinătate pe telefoane mobile obișnuite și care nu au niciun fel de sistem de codificare.

Noi, pentru convorbirile strict profesionale avem un număr foarte redus de telefoane, care sunt codificate. În rest, vorbim ca toți oamenii muncii, pe telefoanele mobile cu foarte mare grijă despre ceea ce vorbim, pornind de la premisa că e foarte posibil să fim ascultați și interceptați”, a conchis Teodor Meleșcanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri