Tezaur descoperit în Vâlcea: Peste 50 de kilograme de monede otomane din secolul XV

Data publicării:
monede mnir

Foto: Muzeul Național de Istorie a României

„Ieri, în Goleşti, Vâlcea, un cetăţean a descoperit un tezaur de peste 50 kilograme de monede otomane de la începutul secolului al XV-lea şi a anunţat imediat autorităţile culturale şi suntem în proces de recuperare a acestui tezaur”, a anunţat Daniel Barbu, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Vestea a dat naştere la o serie de glume din partea premieruluiVictor Ponta şi a miniştrilor.

„Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi”, a spus premierul.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), citat de Mediafax, acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.
Potrivit MNIR, este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.

Tezaurul a fost descoperit întâmplător, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea, şi cântăreşte 54,7 kilograme. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţă Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.

Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri