Toxină descoperită în laptele din România. 13.000 de litri au fost retrași de la comercializare

Data publicării:
07032013 20lapte-53499

Autoritațile române au descoperit două loturi de lapte contaminat cu o toxină cancerigenă - unul la un procesator de lapte, iar altul la un comerciant. Ambele loturi proveneau din Ungaria. Aflatoxina este periculoasă și poate duce la cancer, dacă este ingerată în cantități mari, pe o durată îndelungată.

Ministrul Agriculturiia precizat, în primă instanță, că două loturi de lapte care conțineau aflatoxină au venit din Ungaria la un procesator și la un comerciant, însă nu a precizat din ce zonă se aflau cei doi și nici ce cantitate a fost contaminată.

Ministrul a subliniat că produsele au fost retrase înainte să ajungă în magazine.

Ulterior, ministrul a precizat că este vorba despre 13 mii de litri de lapte contaminat, dar nu a spus numele producătorului. Deși inițial a spus că laptele a fost retras înainte de a ajunge la comercializare, ministrul Agriculturii nu a mai fost atât de sigur. „E greu de spus dacă a băut cineva acel lapte”, a afirmat Daniel Constantin.

Despre aflatoxină

Aflatoxina a ajuns în lapte după ce vacile au fost hrănite cu furaje toxice. Toxina este una rezistentă și poate rămâne chiar și după ce laptele se transformă în praf. Aflatoxina este toxică pentru ficat și poate sa dea fenomene toxice locale, iar pe termen lung - un cancer de ficat, spun specialiștii. Aflatoxina este asemănătoare cu mucegaiul și provine din furajele cu care au fost hrănite vacile de lapte în timpul secetei de anul trecut. Furajele au fost de proastă calitate și toxina formată astfel s-a transferat în lapte. Această toxină duce la scăderea imunității.

Daniel Constantin a avut, joi, o întâlnire cu reprezentanții ANSVSA pentru a discuta mai multe în ceea ce privește controalele în sectorul laptelui.

Trei din patru litri de lapte consumați pe piața locală provin de la vaci crescute în România. Restul de lapte adus din import provine în special din Ungaria și Polonia.

În ultimele săptămâni, în Europa s-a descoperit aflatoxină în laptele din Croația, Serbia, Macedonia, unde au fost retrase cantitați mari de pe rafturile magazinelor.

Daniel Constantin a promis că în România se vor intensifica controalele la produsele alimentare, declarându-se îngrijorat de tot mai desele cazuri în care sunt semnalate nereguli.

Patronatul Laptelui: În ziua de azi, tot ce consumăm devine cancerigen! Nu trebuie să creăm panică

„Standardele europene au stabilit la 0,05 părți pe milion pe mililitru de lapte. Înseamnă că tot ce e peste această doză devine cancerigen ca și produs consumat uzual. Înseamnă că pe lotul respectiv s-a depistat o creştere mai mare de 0,05 ppm”, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului Laptelui, la Digi24.

Întrebat cât de periculoasă este toxina, el a răspuns:

„În zilele noastre, tot ceea ce consumăm devine cancerigen. Nu trebuie să creăm panică ca și cum ar fi otravă. Nu trebuie creată o panică, trebuie să fim foarte rezervați în declarații”, a mai spus Cojocaru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri