Traian Băsescu: În al doilea mandat am eliminat din activitatea mea grațierile

Data publicării:
fereastra inchisoare - captura

Traian Băsescu a evitat să spună clar ce ar face dacă ar primi o cerere de graţiere pentru fostul internaţional codamnat în „Dosarul Transferurilor”.

„Nici nu i s-a scris motivarea. Aş vrea să ştiu dacă a plătit cineva bani pentru asemenea campanii. Mi se pare o campanie plătită şi nejustificată. Procedura este cu totul alta şi, dacă televiziunile ar respecta statul de drept, ar citi legea care permite preşedintelui graţierea”, a spus el.

Pe de altă parte, șeful statului a explicat și de ce nu a retras decorația primită de Gheorghe Popescu.

Nu putem renega persoanele care au greşit. Legea spune clar: Preşedintele poate retrage decoraţia, deci nu este obligat să o facă. Oameni care au fost decorați și au intrat în închisoare: nimănui nu i-am ridicat decorația pentru că omul care a intrat în închisoare pentru că a greșit nu poate fi negat pentru ce a făcut înainte de a intra în închisoare”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a confirmat că mama lui Gigi Becali a venit la Palatul Cotroceni şi a lăsat o petiţie. Nu a vorbit nimic despre o eventuală graţiere a omului de afaceri, dar a precizat că Ministerului Justiţiei a dat un aviz negativ. E drept, facultativ.

Traian Băsescu a explicat şi de ce în acest mandat nu a acordat nicio graţiere.

Dacă în primul mandat aveam semne de întrebare cu privire la voința justiției de a funcționa, în al doilea nu am mai avut motive să cred că cea mai mare parte a justiției nu ar funcționa”, a spue președintele.

În primul mandat la Cotroceni, şeful statului a acordat 14 garaţieri. Cei iertaţi de pedeapsă au fost persoane în vârstă, mame cu copii minori şi Ion Draica, fost campion olimpic condamnat la trei ani de închisoare pentru înşelăciune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri