Traian Băsescu: SRI nu m-a informat de problemele cu dezinfectanții din spitale 

Data publicării:
traian basescu PG 01 INQ Octav Ganea-1

Fostul șef de stat a subliniat că sănătatea și educația sunt introduse în strategia de securitatea națională, deci intră în competența SRI.

„Niciodată. Repet: niciodată. În condițiile în care și Sănătatea și Educația sunt introduse în strategia de securitate națională. Ce livrează eficient SRI sunt ascultări. Dar pentru mine a fost o surpriză că fenomenul substanțelor livrate de o firmă n-ar îndeplini parametrii pentru a se face dezinfectarea spitalelor. A fost o mare surpriză și înțeleg că ține de 10 ani. În condițiile în care Sănătatea intră la capitolul de securitate națională”, a spus Traian Băsescu. 

Traian Băsescu a subliniat că SRI nu l-a informat nici despre ce se întâmpla la ANRP.

„Nu m-aș crampona de SRI. N-am fost informat nici de ce se întâmpla la ANRP, de același SRI. Am văzut ce vitejeşte au înregistrat discuții private ale primarului de Iaşi.Discuțiile despre amantă au mers în spațiul public fluierând, în timp ce azi Kovesi ne spunea că viața ei privată nu interesează pe nimeni. În schimb, procurorii ei aruncă pe piață tot ce pot privat pentru umilirea omului”, a spus fostul președinte. 

Premierul Dacian Cioloș a făcut Sănătatea prioritatea numărul unu a Guvernului, în timp ce Ministrul Sănătății a dat asigurări că dezinfectanții neconformi nu vor mai fi folosiți în spitale. 

Cătălin Tolontan și Gazeta Sporturilor au publicat începând cu 25 aprilie o serie de investigații privind diluarea intenționată a dezinfectanților din spitale. 

În centrul investigațiilor este firma Hexi Pharma, producător de substanțe dezinfectante și lider de piață, care a livrat produse inclusiv pentru Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică (Spitalul de Arși), unde au fost internate mai multe victime ale tragediei de la Colectiv și care au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești. 

De asemenea, Rise Project a dezvăluit că prețul dezinfectantelor din spitale era umflat de 10 ori, adică compania ar fi cumpărat din Germania, printr-un offshore al patronului, substanţele şi le-ar fi revândut în România de 10 ori mai scump. 

Citiți și: 
Scandalul dezinfectanților diluați | Moise Guran: De ce SRI nu dă un punct de vedere? 
Patriciu Achimaş-Cadariu: Bun sau rău, este singurul sistem de sănătate pe care îl avem
Dezinfectanții diluați scot oamenii în stradă
Numărul infecțiilor intraspitalicești a crescut cu 35% față de 2010
Rise Project: Prețul dezinfectanților din spitale, umflat de zece ori
Dosar penal în scandalul dezinfectanţilor
Dezinfectanți diluați pentru spitale. Parchetul General începe o anchetă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri