Traian Băsescu: „Sunt două doamne care se bagă cu picioarele în politică”

Data publicării:
basescu kovesi stanciu martie 2012 presidency crop

 

Preşedintele PMP a fost deranjat de afirmaţia preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, care a spus că realegerea în funcții a unor primari care au probleme cu justiția nu este un lucru normal. Traian Băsescu a susţinut, la un post de televiziune, că şefa Curţii Supreme a încălcat prezumția de nevinovăției care trebuie să li se acorde celor care nu au fost definitiv condamnaţi.

Fostul preşedinte a spus că „liderii justiției își permit prea mult”, referindu-se nu doar la Livia Stanciu, ci şi la şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. „Sunt două doamne care se bagă cu picioarele peste politic. Fie că este vorba de doamna Codruța Kovesi, fie că vorbim de doamna Stanciu. În ultima vreme au devenit politicieni. Totuși, la intervenția doamnei Stanciu trebuie făcută o observație. Dânsa nu are dreptul, dacă își respectă meseria, dacă se respectă pe domnia sa, să spună vreodată în viața dânsei că nu trebuie respectată prezumția de nevinovăție pentru cineva”, a afirmat Traian Băsescu.

Marţi, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Stanciu spunea: „Mie nu mi se pare o normalitate să fie votați astfel de oameni, chiar dacă operează prezumția de nevinovăție în ceea ce îi privește, până la momentul pronunțării unei hotărâri de condamnare. (...) Știți foarte bine care a fost punctul meu de vedere în ceea ce îi privește și pe cei condamnați la pedeapsa cu suspendare condiționată, cum era înainte, sau suspendare sub supraveghere. Îmi mențin același punct de vedere”.

În ziua alegerilor, la ora 7 dimineaţa, Traian Băsescu a postat pe pagina sa de facebook un mesaj în care o acuza, de asemenea, de implicare în politică pe Laura Codruţa Kovesi. Alături de aceasta, acelaşi lucru l-ar face SRI şi ambasadorul SUA la Bucureşti, susţine fostul preşedinte.

„Trei instituţii: DNA, SRI şi Ambasadorul SUA şi-au asumat, în 2015 şi 2016, misiunea mesianică de curăţare a clasei politice prin întocmirea de dosare penale. În ultimele luni, de o atenţie specială s-au bucurat primarii în funcţie.

Mulţi primari cu dosare penale, puşi sub acuzare, unii care au fost şi arestaţi preventiv, vor candida pentru a-şi menţine mandatul (Cherecheş, Vanghelie, Olguţa Vasilescu, Florea, Scripcaru, Pendiuc etc).
Astăzi, vom înţelege dacă DNA-ul este soluţia curăţării partidelor de politicieni corupţi sau dacă partidele trebuie să-şi asume propria deparazitare.
Sau, poate chiar azi, electoratul?”, a scris Traian Băsescu.

Preşedinte al României între 2004 şi 2014, Traian Băsescu a fost cel mai puternic susţinător al DNA, instituţie pe care a lăudat-o în nenumărate rânduri şi pe care o situa, alături de ICCJ, în fruntea luptei împotriva corupţiei, inclusiv a celei care afectează clasa politică.

„Progresele din Justitie nu sunt progrese care s-au datorat neaparat schimbarii legilor, s-au făcut pentru că procurorii şi judecătorii au simţit că sunt liberi, că nu mai au presiune pe ei, că oamenii politici nu mai sunt intangibili, nu mai sunt convinşi că nu li se poate întâmpla nimic”, spunea Traian Băsescu pe 20 decembrie 2014, în ultima sa întâlnire cu presa în calitate de preşedinte al României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri