T. Băsescu: În Germania, niciun om politic nu a cerut eliberarea președintelui lui Bayern. La noi sunt adevărate campanii

Data publicării:
base 1-1

Traian Băsescu a invocat cultura justiției și a dat un exemplu din Germania, unde președintele clubului Bayern Munchen a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, în aceeași perioadă în care în România opt oameni din fotbal au primit condamnări cu executare în Dosarul Transferurilor.

„Ne lipsește cultura despre justiție. Vă dau un exemplu la îndemâna oricui. Președintele lui Bayern Munchen a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare fiind conducătorul unui club care a obținut de vreo patru ori Cupa Campionilor Europeni (de cinci ori – n.red.) și multe alte trofee. Nu a existat om politic care să spună „Scoateți-l pe președinte pentru că ne-a scos de trei ori, sau de patru ori câștigători ai Cupei Campionilor europeni". La noi au fost și sunt adevărate campanii. Este proba diferenței de cultură a populației legat de actul de justiție, de respectul pentru hotărârea judecătorească”, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a precizat că, în opinia sa, intrarea în vigoare a noilor Coduri a fost un succes. El a vorbit însă și despre instituțiile care, în anumite cazuri, nu pun în aplicare hotărârile judecătorești.

„Încă vedem câteva instituții, de la Parlament până la administrații locale, care își permit să nu pună în aplicare hotărâri judecătorești. Încă vedem blocarea actului de justiție în Parlament. Asta înseamnă că dincolo de a avea niște coduri penale moderne, ne trebuie și o cultură a justiției. Ne trebuie înțelegerea că justiția este pilonul fundamental al democrației”, a afirmat Traian Băsescu.

„Intrarea în vigoare a noilor Coduri a fost un succes, spun eu, chiar dacă Poliția nu are încă brățările să îi urmărească prin satelit pe cei arestați la domiciliu. Dar am văzut faze spectaculoase cu arest la domiciliu în care oamenii, pur și simplu, muncesc pe lângă casă. Păi orice femeie s-ar bucura să aubă bărbatul mai mult acasă, făcând treabă în curte”, a glumit președintele.

Pe ordinea de zi a Congresului Avocaților  sunt cuprinse dezbateri asupra raportelor de activitate ale Consiliului UNBR şi ale Consiliului Casei de Asigurări a Avocaţilor, prezentări ale execuţiei bugetare pe anul 2013, analize ale rapoartelor şi ale proiectelor de buget pentru aceste instituţii în anul 2014, precum şi discuţii privind direcţiile de dezvoltare a profesiei de avocat şi perfecţionarea organizării a sistemului Casei de Asigurări a Avocaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri