Turismul, la mâna autorităților locale. Ce spun primarii și hotelierii

Data publicării:
pensiune munte receptie

Descentralizarea bate la uşa pensiunilor şi a hotelurilor. Departamentul pentru Turism propune ca până în 2016 autorităţile locale să preia de la Autoritatea Naţională pentru Turism clasificarea unităţilor de cazare, autorizarea plajelor şi emiterea brevetelor de turism sau omologarea pârtiilor.

„Cei care lucrează într-o regiune şi sunt direct implicaţi în ceea ce înseamnă domeniul turismului știu ceea ce trebuie să promoveze, ce trebuie să vândă, ce atrage turismul”, spune Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri şi turism.

Unor primari, ideea de a gestiona destinele turismului loc le surâde.

N-ai cum să le știi de la București, dintr-un birou, ce trebuie făcut și la mare și la munte și la balnear și așa mai departe”, spune primarul Constanței, Radu Mazăre.

„Avem oameni calificați, avem oameni pregătiți pentru așa ceva și pot face acest lucru”, spune și primarul din Mangalia, Cristian Radu.

Alţi edili spun că nu au nici bani, nici angajaţi care să se ocupe cu clasificarea hotelurilor. Lucru recunoscut cu jumătate de gură şi de ministrul Turismului, dar şi de unii primari.

Trebuie să vedem dacă asociațiile de comune, primării, consilii județene au această capacitate sau dacă nu le încurcăm mai mult și lor activitatea”, spune Florin Jianu.

Să prevadă acolo și personalul necesar pe care trebuie să-l angajăm, știți că e limitată treaba asta cu angajările. Să prevadă și care sunt sursele de finanțare”, spune primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu.

„Nu cred ca suntem pregătiți să avem astfel de specialiști, să ne putem pronunța noi să stabilim o clasificare pentru o unitate de cazare, pentru un restaurant, pentru un bar sau o pârtie de schi”, arată și primarul din Predeal, Liviu Cocoș.

Dacă ideea ministerul ar fi pusă în practică, primarul din Predeal ar trebui să-şi dea singur stele pentru propriul hotel, pe care-l are la Pârâul Rece.

Faptul că funcţionarii primăriei se vor oucpa de aceste clasificări îi sperie şi pe hotelieri.

Eu am mari dubii că el va ști și va avea pregătirea respectivă ca să poată să facă față unor astfel de chestii. Există legi care sunt interpretate în fiecare județ altfel”, spune Radu Enache, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

Nu poate veni orice fată angajată astăzi și mâine să înceapă clasificarea la unitățiile hoteliere”, spune Nicolae Bucovală, hotelier.

Criteriile de clasificare vor rămâne, însă, aceelaşi, dă asigurări ministrul Turismului, doar că dosarul nu va mai ajunge la ANT, ci la primării, ceea ce ar scurta, teoretic, timpul de aşteptare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri