Uriaşul turn de 351 de metri al fostului combinat Cuprom ar putea fi atuul oraşului Baia Mare, în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Primăria vrea să transforme zona unde se află cel mai înalt furnal din România şi a treia construcţie industrială ca mărime din Europa într-una turistică şi de agrement.

Embed:

 

La cei 351 de metri ai săi, turnul combinatului din Baia Mare este cu 27 de metri mai înalt decât celebrul turn Eiffel. Cu o deschidere la bază de 20 de metri şi cu un diametru la vârf de nouă metri, colosul a fost construit din beton rezistent la noxe, iar în interior este căptuşit cu cărămidă specială. Pentru că filtrele se defectau mereu, nu a mai putut fi folosit şi a fost abandonat.

Construit în anii '90, printr-un proiect care a costat la acea vreme 11 milioane de dolari, turnul Combinatului a rămas, de mai bine de nouă ani, al nimănui. Pentru a-l transforma în obiectiv turistic, autorităţile locale iau în calcul organizarea unui concurs la nivel naţional, cele mai bune proiecte urmând a fi luate în discuţie.

Putem să facem o zonă de vizitare chiar la platforma cea mai înaltă a turnului, pentru o perspectivă pe care o putem avea asupra întregii zone, dar în baza turnului, pe lângă evenimente culturale, spectacole, alte tipuri de evenimente, putem să avem expoziţii de artă”, spune Cătălin Cherecheş, primarul municipiul Baia Mare.

Reabilitarea turnului Combinatului este una dintre recomandările Juriului de Selecţie şi Monitorizare pentru Capitale Europene ale Culturii. Iniţiativa este susţinută şi de specialişti.

Această idee de reconversie a unor obiective industriale dezafectate în centre culturale este de mare actualitate. În Europa este practicată de zeci de ani”, spune Ramona Novicov, critic de artă.

Reabilitarea fostei platforme industriale ar urma să fie făcută mai ales din fonduri europene. Inaugurarea este anunţată pentru 2021, an în care Baia Mare speră să devină Capitală Culturală Europeană. Câştigătorul competiţiei în care au mai rămas și Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti va fi anunţat în septembrie.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!