Unde s-au dus banii cu care s-au plătit prin SMS biletele de tramvai

Data publicării:
telefon getty

Metoda plăţii prin SMS a unei călătorii era foarte simplă: ori de câte ori un călător achita un bilet cu telefonul mobil, banii ajungeau în conturile unei firme intermediare.

După ce îşi reţinea o parte din sumă, aceasta trebuia să vireze companiei de transport local contravaloarea călătoriei.

În România există mai multe companii care gestionează sisteme de plată prin SMS, dar cea care a câştigat licitaţia pentru intermedierea plăţilor Simplus Invest SRL, din Bucureşti, care oferă astfel de soluţii din 2002. Aceasta a câştigat licitaţiile organizate în mai multe oraşe, dar la sfârşitul anului trecut a intrat în insolvenţă, după ce au acumulat datorii de peste 8 milioane de lei.

În schimb, autorităţile din Iaşi au abandonat complet plata prin SMS a călătoriilor.

560.000 de lei a fost gaura lăsată în bugetul Regiei Autonome de Transport Public Iaşi de firma care a intermediat plăţile biletelor prin SMS în perioada iunie 2014 - ianuarie 2015. Compania de transport a oprit sistemul de plată anul trecut în februarie şi a mers în instanţă ca să recupereze datoria. Abia în noiembrie a încasat o parte din bani.

Cristi Stoica, director tehnic RATP Iași: „Diferența de 156 de mii reprezintă 86 de mii facturi efective și diferența reprezintă penalizări și cheltuieli de judecată. Diferența de 86 de mii facturi pentru ce? Sunt facturile pentru serviciile neprestate.”

Probleme au fost şi la Oradea unde societatea de transport în comun are de recuperat 110.000 lei pentru două luni de la o firmă din Bucureşti.

Societatea din Oradea a renunţat la serviciile firmei şi a organizat o nouă licitaţie câştigată de o companie din Cluj.

Csuzi Istvan, directorul companiei de transport local Oradea: „Majoritatea companiilor de transport, din ţară, cei care au introdus plata cu SMS, RATB Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara mulţi au cazut in capcana acestei firme tepare.”

În total şase regii de transport local din ţară aşteaptă bani de la compania Simplus Invest SRL, unul dintre cei mai mari furnizori de plaţi prin SMS. Firma în cauză a intra în insolvenţă la sfârşitul anului trecut, după ce a adunat datorii de peste 8 milioane de lei. Reprezentanţii firmei nu au fost de gasit pentru a comenta situația.

S-au mutat. Nu mai stau aici. Din primăvară.”

***

Bine ai venit la Simplus, serviciul relații cu clienții. Vă rugăm să trimiteți un e-mail la office@simplus.ro.”

Compania Simplus, administrata de omul de afaceri Dan Boabeş, avea contracte pentru servicii de plata prin SMS cu mai multe televiziuni din România si cu companii din Moldova, Ungaria si Bulgaria. În 2009, societatea a gestionat sistemul de televoting la competiţia interna pentru Eurovision.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri