Unire în Bihor: Oradea şi comuna Sînmartin, cu tot cu Băile Felix, s-ar putea contopi

Data publicării:
bfelix

Oradea, capitala turismului balnear din România, este ţelul pe care şi l-au propus primarii din Oradea şi din comuna Sînmartin, unde se află şi Băile Felix. Cei doi edili vor să unească localităţile, cu acordul populaţiei, care ar urma să voteze la un referendum, programat odată cu alegerile prezidenţiale.


Doar 6 kilometri despart Oradea de Sînmartin, comună care, cu cei 10.000 de locuitori, se poate considera un cartier al oraşului. Odată unite administrativ, ar putea concura din punct de vedere economic cu Timişoara, Cluj Napoca sau cu oraşul de peste graniţă Debrecen, atât de apreciat de români. Autorităţile sunt convinse că, împreună, cele două localităţi vor fi mai atractive pentru investitori.

Fuziunea cu Sînmartin oferă terenuri suplimentare pe care le deţine atât Primăria din Sînmartin, dar şi locuitorii din Sînmartin, care vor fi puse la dispoziţia celor care doresc să investească”, a argumentat pentru Digi24 primarul Oradei, Ilie Bolojan. În final, scopul este „să ajungem să fim recunoscuţi drept capitala turismului balnear românesc”, îşi doreşte edilul.

În Oradea, ca şi în Sînmartin, părerile localnicilor sunt împărţite. Iată câteva opinii pro şi contra la Oradea:

O decizie bună luată, aşa că nu au decât să aplice această decizie.

Nu mi se pare o idee bună, adică nu are nici o relevanţă. De ce? Administrativ probabil că are, dar, ca denumire şi istoric, nu văd o chestie pozitivă.

Şi la Sînmartin:

Noi suntem mulţumiţi aşa cum e aici comuna, comună frumoasă, ne gospodărim bine. Eu nu aş fi de acord.

Dacă ar fi ceva în folosul comunităţii ar fi foarte bine.

Primarul comunei Sînmartin recunoaşte că proiectul l-a pus mult timp pe gânduri. Plusurile s-ar concentra pe extinderea reţelelor de energie termică şi a infrastructurii, dar buletinul de oraş vine şi cu impozite mai mari. De aceea, s-a căutat şi o soluţie: „Timp de zece ani după 2016 se vor menţine cotele actuale de impozitare, urmând ca în următorii cinci ani să crească progresiv pentru a ajunge la nivelul municipiului Oradea”, a declarat primarul comunei Sînmartin, Lucian Popuş.

Locuitorii din Oradea şi din Sînmartin vor fi chemaţi la referendum odată cu alegerile prezidenţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri