V. Ponta: Am decis înlocuirea secretarului de stat Cătălin Chiper şi voi cere schimbarea şefului ROMATSA şi a celui al STS

Data publicării:
Victor Ponta sedinta de Guvern - gov-2.ro

„Prezint condoleanțe familiilor celor două persoane decedate, exprim solidaritate pentru ei, dar și pentru cei cinci răniți. Este evident o tragedie și am constatat ca primă concluzie că au existat în operațiunea de căutare și salvare deficiențe inacceptabile, care sunt considerate la nivelul opiniei publice, dar și de mine ca provocând o indignare justificată. Sunt necesare câteva responsabilități și acțiuni clare de îmbunătățire a sistemului de intervenție.

Concluzia e că în cadrul a trei instituții – Ministerul de Interne, ROMATSA și STS - lucrurile au funcționat inacceptabil de încet și fără o necesară coordonare și asumare a responsabilității. De aceea am decis astăzi înlocuirea secretarului de stat Chiper de la MAI, solicit către Ministerul Transporturilor demiterea directorului ROMATSA și a directorului de operațiuni din cadrul instituției. În calitate de vicepreședinte al CSAT voi cere înscrierea pe ordinea de zi a unui raport privind activitatea STS în acest caz, propunând înlocuirea șefului STS și a persoanelor direct responsabile de nefuncționarea sistemelor tehnice de identificare. Aceste responsabilități trebuie asumate ca un semnal clar că există o resposabilitate și nefuncționare corespunzătoare și că aceste instituții trebuie să beneficieze de oameni capabili.

În privința procedurii de reacție, există acte normative referitoare la accidentele de aviație civilă. Există o hotărâre de guvern care stailește clar cine, cum se organizează. Din păcate, nu a funcționat suficient de rapid. Voi înființa la nivelul Guvernului un comitet interministerial de intervenție în situații de urgență, coordonat la nivel de vicepremier, cu participarea printre alții a lui Raed Arafat.

România cheltuie anual fonduri importante pentru dotarea structurilor statului care au responsabilități și obligația de a interveni. Indiferent de motive obiective, erori umane, vremea, consider că intervenția de luni a fost un eșec. Mă bucur că au fost salvate 5 vieți. Nu știu dacă ceilalți doi puteau salvați. Dacă în cazul tragediei din Muntenegru am dovedit că ne putem ajuta cetățenii, în cazul de luni este vorba despre un eșec ce trebuie să ducă la responsabilități și îmbunătățirea procedurilor. Vreau să înțeleagă instituțiile lecția de învățat.

Voi propune decorarea celor cinci supraviețuitori, a celor care au făcut posibilă găsirea lor și intervenția, chiar și la un moment mai întârziat. Fiecare dintre instituțiile care nu au funcționat va suferi schimbări nu doar de persoane, ci și de proceduri", a declarat Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri