VIDEO: Sute de șobolani au invadat o zonă din parcul IOR din București. Reacția firmei care face deratizarea 

Data publicării:
sobolani parc ior

Actualizare 17.04. Noi nu putem să riscăm să facem amplasarea momelilor pe un teritoriu care nu e în supravegherea cuiva. Am încercat să limităm, în sensul să amplasăm momeli, la limita parcului. Acum suntem într-o corespondență cu Primăria Capitalei, să vedem cum putem rezolva problema cât mai urgent”, a declarat la Digi24 Constantin Răduţu, reprezentant al firmei de deratizare 3D România, care are contract cu Primăria Capitalei. 

Problema poate fi rezolvată numai cu ajutorul factorilor de decizie din cadrul Primăriei Capitalei. Nu putem pătrunde pe un teritoriu privat, să amplasăm niște momeli raticide care până la urmă sunt substanțe toxice pentru om și pentru animalele de companie, dacă acel teren nu are proprietar. Nu e cunoscut proprietarul”, a mai spus el.

„Prezența șobolanilor e un indicator de poluare a mediului urban. Pot transmite o serie întreagă de boli. Șobolanii nu populează un mediu dacă nu găsesc acolo și o resursă de hrană. Principalul lucru care trebuie făcut e înlăturarea deșeurilor menajere și mai ales a celor de natură alimentară care să împedice răspândirea șobolanilor, alături de metodele aplicate pentru deratizare”, a declarat la Digi24 Alexandru Rafila, consilierul pe probleme de sănătate al ministrului Sănătății.

__________________________

„Până la urmă e o problemă de civlizație și înlăturarea lor poate fi făcută de primărie. Dacă e vorba de zonă privată, cred că și zonele private trebuie împrejmuite și curățate pentru a nu constitui sursă de hrană pentru acești dăunători.

Actualizare 12:00: Primăria Capitalei a reacționat la imaginile digfuzate de postul nostru de televiziune.

În acest an, în parcul Alex. Ioan Cuza (fost IOR), 3D România, în prezența reprezentanților Direcției Parcuri sector 3, a executat tratamentul de deratizare în data de 20.05.2014. S-au aplicat momeli raticide în cantitate de 59,19 kg, momeli amplasate în stații de intoxicare plasate în locuri ferite. Precizăm că în portiunea de teren aflată la intersecția str. Nicoale Grigorescu cu bd. Liviu Rebreanu (stația de metrou Titan) nu au fost aplicate tratamente de deratizare deoarece acest teren este o proprietate privată al cărui proprietar nu a putut fi identificat și contactat. Toate prestațiile de deratizare se execută numai cu acordul și în prezența proprietarului sau a administratorului respectivei locații. În perioada următoare, în parc se va reveni cu un tratament suplimentar, dar este absolut necesar ca reprezentanții Primăriei Sectorului 3 să sprijine punerea în aplicare a Planului de Igienizare în acest parc prin identificarea deținătorului acestui teren. În cazul în care acesta nu va putea fi identificat, pe acest amplasament nu vor putea fi făcute tratamente și va exista în permanență un focar de dezvoltare a populațiilor de șobolani, lucru care va conduce la diminuarea gradului de decontaminare cu acest vector în parcul Al. I. Cuza”, se arată într-un comunicat remis Digi24.

Atâta timp cât există niște contracte prin care proprietarul acelui teren a inchiriat, că au apărut niște chioșcuri, e clar că Primăria are hârtiile și știe cine e proprietar. A, se fac că nu știu. Asta e cu totul altceva pentru a nu face nimic. Primăria are toate instrumentele de a îl detecta, de a îl amenda, de a îl obliga să deratizeze. Nu face nimeni nimic”, a declarat Victor Tărtăcuţă, consilier local al sectorului 3 din partea PDL.


Reporterii Digi24 au surprins în această dimineață imagini cu sute de șobolani care au invadat un teren retrocedat pe o rază de 100 de metri.

Parcul Alexandru Ioan Cuza este unul dintre cele mai vizitate din București. 

O femeie a lăsat un bol cu resturi de mâncare, iar în scurt timp s-au adunat circa 10-15 șobolani, transmite Adrian Cojocaru, reporter Digi24.

Autoritățile au spus în repetate rânduri că deratizarea nu se poate face pe terenurile private. Însă, oamenii spun că șobolanii nu ocupă doar acea suprafață, ci ajung chiar și până la gura de metrou și la blocurile din zonă. 

Deocamdată, Primăria sectorului 3 nu a oferit nicio reacție. 

Medic: Șobolanul este o bombă biologică

Cătălin Apostolescu, medic la Institutul Matei Balş, a declarat pentru Digi24 că șobolanii pot transmite o multitudine de boli.

„Lista bolilor transmise de șobolani e cvasiinterminabilă. Cele mai frecvente boli sunt reprezentate de leptospiroză, de febra mușcăturii de șobolan, de meningită coliolimfocitară, de febre hemoragice”, a declarat Cătălin Apostolescu.

Medicul a catalogat șobolanul drept „bombă biologică”.

El a amintit că toate aceste boli se pot transmite prin contact direct cu șobolanul, prin mușcătură sau prin infestarea alimentelor de către șobolani.

Cătălin Apostolescu a avertizat oamenii că trebuie să evite contactul cu șobolanii.

Contractele pentru dezinsecția și deratizarea Capitalei, o afacere de milioane de euro, protejată de primarul Oprescu

Digi24 a semnalat în urmă cu o lună cu privire la situația contractelor de dezinsecție și deratizare din București.

Primăria Capitalei a atribuit, pe 14 iunie 1996, în urma unei licitaţii, contractul de dezinsecţie şi deratizare a Bucureştiului firmei 3D România. Potrivit contractului, timp de 12 ani firma 3D România a încasat în fiecare an câte 7 milioane de euro pentru stârpirea ţânţarilor şi a şobolanilor.

Contractul a expirat pe 13 noiembrie 2008, dar a fost prelungit prin şapte acte adiţionale, în ciuda legilor care obligă primăria să organizeze licitaţii publice pentru atribuirea serviciilor.

Mai mult, preţul a fost suplimentat. Curtea de Conturi şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice - ANRMAP - susţin că actele adiţionale la contractul din 1996 au fost încheiate ilegal şi că cele 35 de milioane de euro acordate din bani publici în ultimii şase ani nu au avut o bază legală.

Cele două instituţii de control susţin că există trei legi care obligă Primăria Capitalei să organizeze licitaţie pentru aceste servicii, dar edilul Sorin Oprescu le ignoră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri