Victor Ponta: Înțeleg că gazoductul peste Prut este gata pe 31 decembrie

Data publicării:
gazoduct iasi ungheni - captura digi24

„Din munca oamenilor din România, din eforturile pe care le-ați făcut toți miniștrii și din chibzuința Ministerului de Finanțe și al bugetului, avem niște rezerve pentru sfârșitul de an pe care le putem aloca pentru ceea ce am promis de mulți ani și nu am făcut niciodată, și anume un sprijin consistent și concret pentru Republica Moldova: 80 de milioane de lei”, a spus premierul în timpul ședinței de Guvern.

Victor Ponta și-a exprimat dorința ca luni să fie prezent la ședință și premierul moldovean Iurie Leancă.

Destinația banilor este finanțarea de programe pentru educație, pentru dezvoltarea rețelei, a infrastructurii și a modului de pregătire a copiilor din Republica Moldova, a anunțat Ponta.

„Cred că este cel mai concret și cel mai palpabil gest de sprijin pentru Moldova pe care nu doar România, ci orice altă țară l-a făcut cu adevărat. Vorbe goale și povești și laude a primit Moldova foarte mult. Faptul că primesc 80 de milioane de lei pentru infrastructura școlară că poate face pe toți cei prezenți aici când vorbiți cu omologii voștri, când mergeți în Moldova să spuneți că suntem primul Guvern care facem în sfârșit ceva concret, dincolo de gazoduct, care înțeleg că pe 31 decembrie este gata – domnul vicepremier – dar o să vă rog tuturor, chiar dacă nu ne prisosesc nici nouă banii, să nu uităm că alții au mai mare nevoie decât noi și că trebuie să facem un gest concret”, a subliniat premierul.

Calendarul lucrărilor

În 12 octombrie, premierul Victor Ponta s-a deplasat la Ungheni, la o zi după ce în presă apăruse informația că licitaţia pentru unul dintre segmentele gazoductului tocmai a fost anulată. Este vorba despre porţiunea care trece pe sub râul Prut, iar motivul invocat pentru această măsură este încălcarea mai multor norme la atribuirea contractului.

„Mă duc să inspectez gazoductul Iaşi - Ungheni ca să arăt că unii sunt cu circul, iar alţii sunt cu munca. Unii sunt cu circul, iar alţii sunt cu lucrurile de făcut”, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul le-a spus muncitorilor aflați pe șantier că este optimist că lucrările vor fi terminate în luna decembrie, așa cum a promis constructorul în data de 26 august, când tot prim-ministrul a inaugurat lucrările la gazoductul Iași-Ungheni.

Anunţul anulării licitaţiei pentru tronsonul de sub Prut al gazoductului apăruse ieri pe portalul unde statul îşi anunţă proiectele de achiziţii publice. Motivele invocate sunt erori şi omisiuni în documente, precum şi ineficienţa în cheltuirea banilor. Chiar şi aşa, oficialii susţineau că licitaţia nu a fost revocată, iar statutul licititației apărea ca fiind în desfășurare.

Primul care s-a dus să inspecteze şantierul a fost însă preşedintele Traian Băsescu, prilej pentru a-i mai arunca critici premierului. Şeful statului a spus atunci că inaugurarea şantierului a fost un spectacol de imagine.

La cât se ridică investiția

Acest gazoduct, care va avea lungimea de 43 de kilometri, va conecta rețelele de gaze ale României și Republicii Moldova. Investiția este de 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro sunt bani din fonduri europene.

România şi-a propus să o ajute construind un gazoduct prin care gazul românesc să ajungă dincolo de Prut. Numai că, în ciuda promisiunilor de la Bucureşti, gazoductul prin care ar trebui să treacă, cel puţin la început, câte 500 de milioane de metri de gaze nu va fi gata în această iarnă. Aşa că Republica Moldova nu-şi permite să taie nici legătura şi nici conducta cu Federaţia Rusă, de unde acum importă tot gazul.

„Sper ca, la finele anului viitor, să beneficiem de acest gazoduct. El ar putea acoperi până la 30% din necesarul pentru Republica Moldova. Este extrem de important, dincolo de dimensiunea economică, financiară, mai are şi un mesaj politic, ne permite să diversificăm resursele energetice. Actualmente noi suntem în situaţia pe care o cunoașteți: 100% dependenţi de gazul rusesc”, spunea ambasadorul Republicii Moldova la București, Iurie Reniță, într-un interviu acordat Digi24 la sfârșitul lunii noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri