Vlad Alexandrescu, scrisoare deschisă către ministrul Culturii: Este urgentă schimbarea conducerii șantierului arheologic Histria 

Data publicării:
vlad alexandrescu 24 de minute 1

 

„Cred că este urgent ca Institutul de Arheologie să nominalizeze o altă persoană la conducerea ştiinţifică a şantierului arheologic de la Histria, mai ales în perspectiva că acest sit ar beneficia de fonduri pentru campania de săpături din vara anului 2016 şi ar putea fi propus pentru lista indicativă UNESCO”, a scris fostul ministru al Culturii.

Vlad Alexandrescu menționează, în documentul făcut public pe pagina sa de Facebook şi publicat în Revista 22, că tatăl său la lucrat la acest șantier arheologică și că a observat că din 2010, de când conducerea ştiinţifică a Institutului de Arheologie din Bucureşti a fost preluată de Mircea Angelescu, situația șantierului areheologic de la Histria a devenit din ce în ce mai vitregă.

 

„Din 2010, Institutul de Arheologie din Bucureşti a nominalizat la conducerea ştiinţifică a şantierului pe Mircea Angelescu, care este angajat al instituţiei şi, totodată, al Ministerului Culturii de cel puţin 15 ani. Este straniu cum s-a ajuns la această numire. Este inadmisibil ca ministrul Culturii să numească în continuare drept responsabil al şantierului arheologic de la Histria o persoană dovedită de plagiat chiar de către Institutul de Arheologie, cercetată penal pentru acordarea unor autorizaţii ilegale şi implicată în mecanismele dubioase ale finanţării cercetărilor de teren”, a precizat Vlad Alexandrescu.

Fostul ministru precizează că Mircea Angelecu a fost declarat „plagiator în unanimitate de Consiliul Științific al Institutului de Arheologie”.

„Forul conducător al aceluiaşi Institut de Arheologie, Consiliul Ştiinţific, alcătuit în 2005 din persoane cu prestigiu - dintre care Mircea Babeş şi Radu Harhoiu -, l-a declarat plagiator în unanimitate pe domnul Mircea Angelescu, după ce "a trecut în revistă informaţiile existente, care atestă faptul că în cartea apărută sub numele său, cu titlul Standarde şi proceduri în arheologie (Bucureşti, INIM, 2004). Angelescu a publicat cea mai mare parte a unei scrieri englezeşti, Standards and Guidance, copiată de pe site-ul archaeologists.net, proprietate intelectuală a asociaţiei britanice The Institute of Field Archaeologists (IFA), protejată prin copyright: IFA 2004”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

În urma analizei întreprinse, Consiliul Ştiinţific a constatat fără dubiu ca este vorba de ”un plagiat masiv, făptuit conştient, intenţionat, şi dus până la capăt prin publicarea în formă tipărită şi electronică, în scopul evident de a-şi construi prin furt intelectual un prestigiu ştiinţific şi o autoritate administrativă în arheologia romanească”, mai notează Vlad Alexandrescu, care adaugă că, după o altă analiză, a fost prezentat şi un al doilea plagiat săvărşit de Mircea Angelescu, în cartea sa ”Arheologia şi tehnicile de management” (Bucureşti, INMI, 2004), ”în care a copiat părţi importante dintr-un alt manual britanic, "Management of Archaeological Project", editat în 1991 de către British Heritage”.

Vlad Alexandrescu aminteşte în scrisoarea sa că a numit noua Comisie naţională de Arheologie pe 27 aprilie 2016, iar o petiţie, iniţiată de arheologul Florela Vasilescu solicita revocarea ordinului de ministru.

„Florela Vasilescu şi angajaţii firmei de săpături arheologice Vanderlay SRL, creată în 2005 cu sediul în Hunedoara, este abonată la contracte pe bani publici, mai ales pentru săpăturile arheologice de salvare de pe traseul viitoarelor autostrăzi. Evident, în acest context, numirea unei noi Comisii naţionale de Arheologie, i-a speriat. Nu va mai fi atât de uşor ca, în urma unor cercetări arheologice făcute de mântuială, noii membri ai Comisiei să acorde descărcarea de sarcină arheologică cerută de lege sau, mai grav, ca o autostradă să treacă peste un sit de importanţa celui de la Şibot”, explică Vlad Alexandrescu.

El adaugă faptul că firma Vanderlay Arheo a avut contracte de în perioada 2006 - 2008 cu muzeele din ţară, finanţate de Ministerul Culturii, pentru colectarea informaţiilor din nouă judeţe, în programul naţional de implementare a unui sistem informaţional geografic pentru protecţia Patrimoniului Cultural Naţional Imobil - eGISpat.

„Începând din 2010, Institutul de Arheologie din Bucureşti a decis ca responsabilitatea ştiinţifică a cercetărilor arheologice de la Histria să fie încredinţată domnului Mircea Angelescu, angajat al Institutului, dar şi director în Ministerului Culturii, pe care cu cinci ani înainte îl incrimina de plagiat. De atunci, atâta timp cât domnul Angelescu s-a aflat şi în poziţia de director al Direcţiei Patrimoniu cultural din cadrul Ministerului Culturii, acesta şi-a dat singur autorizaţii de săpătură, iar directorul actual interimar al Institutului de Arheologie, Eugen Nicolae, precum şi majoritatea membrilor actualului Consiliu Ştiinţific al Institutului nu au protestat vreodată, deşi conflictul de interese era evident. Nu numai că nu au protestat, dar l-au susţinut şi continuă să-l susţină”, spune Vlad Alexandrescu.

Despre Mircea Angelescu, fostul ministru mai afirmă că a fost responsabil de descărcarea de sarcină arheologică a masivului Cârnic de la Roşia Montană.

„În 2011, îl regăsim autorizând demolarea Aşezămintelor Sf. Sava, care aveau statut de monument istoric, pentru a face loc parcării din Piaţa Universităţii. Acelaşi personaj, alături de domnul Virgil Niţulescu, este cercetat penal pentru abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de distrugere în cazul declasării anexelor Palatului Ştirbey, emisă în 2007”, mai scrie Vlad Alexandrescu.

Vlad Alexandrescu a atras atenția că în perioada mandatului său de ministru al Culturii, a cerut Institutului de Arheologie să nominalizeze pe altcineva la conducerea celui mai important şantier arheologic al ţării, şi că firma Vanderlay Arheo este cea care se ocupă de cercetarea ruinelor de la Histria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri