Prima confruntare mai serioasă cu iarna: Autoritățile spun că sunt pregătite. O nouă atenționare meteo din această seară

Data publicării:
Utilaj deszapezire agerpres 7710653-1

ACTUALIZARE 13.07. Un tren a fost anulat și mai multe trenuri înregistrează întârzieri. De asemenea, mai multe curse de pe Aeroportul Henri Coandă au avut întârzieri în această dimineață, din cauza vremii. 

ACTUALIZARE 10.35. Meteorologii spun că precipitațiile vor continua și in perioada următoare, iar de la ora 18.00 intră în vigoare o nouă atenționare meteo. Până mâine, la ora 12.00, aria ninsorilor va fi din nou în extindere şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Acestea vor fi în general slabe cantitativ, iar în Oltenia şi Muntenia stratul de zăpadă nou depus va mai putea atinge pe arii restrânse 10 centimetri. În Dobrogea şi trecător în sud-estul Munteniei precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

Precipitaţiile, în general slabe cantitativ, se vor semnala şi în următoarele zile, dar acestea vor fi mixte favorizând formarea poleiului, în special în regiunile sudice, spun meteorologii.

Pe de altă parte, în București se circulă în condiții normale. Principalele străzi au fost curățate. În Capitală a nins toată noaptea. Primăria a scos pe străzi 450 de autospeciale şi 1.400 de muncitori care au la dispoziţie peste 20.000 de tone de material antiderapant. 


Ninge în Oltenia şi sudul Banatului, în cele zece judeţe vizate de codul galben. Meteorologii spun că este posibil să prelungească atenţionarea cod galben, mai ales că după ninsori vin ploi îngheţate şi e pericol de polei.

Autorităţile au luat deja primele măsuri - poliţiştii de la rutieră sunt pe principalele drumuri care traversează zonele vizate de cod, pentru a verifica dacă maşinile sunt echipate corespunzător. Încă de dimineaţă, conducerea Ministerului de Interne şi prefecţii din judeţele afectate au trasat planul de măsuri, pentru a nu fi luaţi prin surprindere de efectele viscolului.

Discuție reporter-polițist

- Asta, S+M, ce înseamnă?

- Asta înseamnă că este şi de vară, şi de iarnă. Este legal!

- Dacă nu şi-au pus anvelope de iarnă, ce riscă?

- Este o sancţiune de la 9 la 20 de puncte. Asta înseamnă 945 de lei, jumătate este minim - 472,5 - se reţine certificatul de înmatriculare, fără drept de circulaţie. 

- Nu ne-a mai luat iarna prin surprindere, pe şoferi cel puţin!

- Ce să zicem, e luna ianuarie, dacă şi acum spunem că ne-a luat prin surprindere...

- Ne merităm soarta dacă rămânem înzăpeziţi!

- Păi da!

Verificările au demarat în judeţul Dolj, unul dintre cele vizate de codul galben de ninsori şi viscol, imediat ce a început să ningă.

Deşi sunt minus 13 grade, poliţiştii au îndurat frigul pentru că au primit o misiune clară - să tragă pe dreapta toate maşinile şi să verifice dacă au anvelope de iarnă.

Poliţişti sunt pregătiţi să aplice recomandările făcute de superiorii din Ministerul de Interne.

Petre Tobă, ministrul de interne: „În situaţii deosebite şi numai atunci când siguranţa cetăţenilor o va impune, vă cer să restricţionaţi circulaţia rutieră pe segmentele de drum”.

Iar echiparea corespunzătoare a maşinilor este importantă, mai ales în condiţiile în care meteorologii se aşteapta la probleme mari pentru şoferi, chiar dacă temperaturile vor mai creşte, iar ninsoarea se va domoli.

Ion Sandu, director general al ANM: „De marţi după amiază vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, deci în noaptea de 5-6 este posibil ca tot în zona Oltenia-Banat să apară poleiul”.

Şi drumarii au anunţat că au luat toate măsurile necesare.

Cătălin Homor, director general CNADNR: „În momentul de faţă, stocurile pe care le avem în depozite sunt suficiente pentru aproximativ două luni de iarnă, iar utilajele sunt în proporţie de 100% pregătite pentru a face faţă acestor coduri în judeţele afectate”.

Peste 3.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne sunt pregătiţi să acţioneze în Oltenia şi Banat, zone vizate de avertizarea meteo.

SITUAȚIA ÎN BUCUREȘTI

În Bucureşti a nins viscolit, iar autorităţile spun că sunt în alertă pentru următoarele 24 de ore. Edilii susţin că firmele care se ocupă de deszăpezire sunt pregătite să scoată utilajele pe străzi.

Vor acţiona 450 de autospeciale şi 1.400 de muncitori care au la dispoziţie peste 20 de mii de tone de material antiderapant.

Primăria Capitalei ameninţă firmele de deszăpezire că dacă nu îşi vor face datoria, sancţiunile vor fi drastice. Amenzi vor primi şi bucureştenii care nu îşi vor curăţa trotuarele de zăpadă şi nu vor îndepărta ţurţurii de gheaţă. Sancţiunile sunt cuprinse între 200 şi 500 de lei pentru persoane fizice, dar pot ajunge până la 2.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Municipalitatea le pune la dispoziţie bucureştenilor şi două numere de telefon la care pot sesiza problemele apărute din cauza ninsorii. Acestea sunt 0.800.800.868 şi 021.9844.

Duminică seara, mai mulți telespectatori ne-au semnalat că sunt iar probleme cu furnizarea energiei termice în cartierul Drumul Taberei.

Probleme în sud. Porturi închise

Din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele în porturile Constanţa-Nord, Constanţa-Sud (începând de duminică de la ora 21:00) şi Midia (începând de duminică de la ora 20:00).

Pe de altă parte, se circulă cu dificultate pe drumurile naţionale din Mehedinţi şi Dolj, chiar dacă stratul de zăpadă e de doar câţiva centimetri pe şosea. În Dolj, la intrarea în localitatea Cetate, zeci de TIR-uri n-au mai putut înainta din cauza poleiului. A fost nevoie de intervenţia utilajelor de deszăpezire ca şoferii să-şi poată continua drumul.

La câteva ore după ce a intrat în vigoare codul galben, pe drumurile naţionale din judeţul Mehedinţi se circula deja în condiţii de iarnă.

„Se circulă greu...nu fac faţă, asta este”, spune un șofer.

„Poate bagă şi plug, ce bagă ei... (Reporter: Nu aţi văzut până acum?) Deocamdată nu!”, spune un bărbat care a ieșit să deszăpezească la lopată.

Autorităţile din Mehedinţi au acţionat de la primele ore cu peste 100 de tone de material antiderapant şi cu 30 de utilaje.

Au răspândit peste 140 de tone de materiale antiderapabile (sic! - n.r.) pentru că marea problemă nu este ninsoarea, azi-noapte a fost poleiul, mai avem peste 30 de utilaje şi vor lucra toată noaptea”, promite Nicolae Drăghiea, prefectul județului Mehedinți.

Probleme au fost şi în Dolj, tot pe DN56A, la intrarea în comuna Cetate. Zeci de TIR-uri au rămas blocate din cauza poleiului, iar pe dealul de la intrarea în Cetate nu s-a putut urca.

„Stau de trei ore din cauza condițiilor meteo”, se plânge o șoferiță lituaniană.

În Craiova, au fost şi şoferi nemulţumiţi de cum şi-au făcut autorităţile treaba:

„Pentru secolul XXI se circula foarte prost. Când nu era zapadă, acum două zile, se plimbau pe aici non-stop și acum cu zăpada nu se mai vede unul!”, se plânge un tânăr aflat la volan.

În Caraș-Severin, autoritățile par să fi învățat ceva din avertizările meteorologice din ultimii ani - încă de la primele ore ale dimineții, drumurile din Semenic au fost curățate de polei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri