Aurora Liiceanu, despre nostalgicii comunismului: „Nu au reușit să se raporteze la propria lor libertate”

Data publicării:
AURORA-1

„Nostalgicii fac parte din categoria celor care nu au reușit să se raporteze la propria lor libertate”, este părerea psihologului Aurora Liiceanu, care a explicat la Digi24 că există mai mulți factori care stau la baza acestui fenomen. 

Sigur că există părți rele și părți bune, ca în orice lucru și după 90 și înainte de 90. Ca să dau un exemplu, timpul de relaționare și felul relaționărilor s-a schimbat foarte mult. Deși familia a rămas extrem de puternică, membrii familiei se întâlnesc mult mai rar ca înainte. Chiar și cu prietenii se întâlnesc mult mai rar. Reînvățăm nebunia gătitului, reînvățăm niște lucruri față de trecut pentru că nefiind mâncare.. Pierdem unele lucruri și câștigăm alte lucruri. Problema este cum ne depărtăm de cele pierdute și cum ne apropiem de cele câștigate. Unul din câștiguri este necontrolata libertate de exprimare. Până la urmă trebuie să ne așezăm într-o matcă a comunicări care să fie onorabilă pentru specia noastră. Și cred că am câștigat foarte mult prin această libertate de deplasare”, a spus Aurora Liiceanu la Digi24. 

Cât despre un posibil sfârșit al tranziției, după alegerile prezidențiale 2014, Aurora Liiceanu spune că „toată viața e o tranziție”. „Chiar dacă nu percepem schimbările, ele există”, este de părere psihologul.

„Chiar dacă am trăit într-o perioadă într-un mod rutinat, noi nu suntem totuși aceeași. Eu cred că românii sunt un popor care așteaptă. Nu știu ce așteaptă, sincer să vă spun. Dar avem această stare de așteptare și cred că ține pe de o parte de o corelație cu timpul, pentru că din afară timpul fugărește omul, dar din afară are bioritmurile, psihoritmurile lui care nu pot să-l grăbească așa cum s-ar dori. Oamenii sunt grăbiți, fără să fie grăbiți. Și oamenii așteaptă să se întâmple ceva în exterior. Ceea ce cred eu că nu s-a schimbat este idee, pătrunsă în structura noastră, de a pune cauzele nefericirilor, ghinioanelor, răului, toate, în afara noastră. Aici nu s-a schimbat nimic. Nu s-a schimbat ideea de a înțelege că o relație, un raport are două părți și că fiecare intervine în ceea ce decide sau face celălalt”, a mai spus Aurora Liiceanu la Digi24.  

Destinul este în afara noastră, în loc să ne dăm seama că și noi participăm la destin. Un psiholog spunea că nu a gândi este esența naturii noastre, ci a opta. Optăm cu fiecare secundă: ce să mănânc, cu ce să mă îmbrac. Viața e un șir de opțiuni. Ce optezi are consecințe. Alegem rar lucruri care ne schimbă viața și alegem des lucruri care sunt mărunte”, a mai spus Aurora Liiceanu la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri