Casa Cesianu, Muzeul Mina Minovici și Arcul de Triumf vor fi restaurate

Data publicării:
casa cesianu

Pe Calea Victoriei, la intersecţia cu Strada Sevastopol, într-o grădină mare cu arbori seculari se află Casa Cesianu. A fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a aparţinut, iniţial, familiei Filipescu. Ulterior a fost cumpărată de diplomatul Constantin C. Cesianu.

„Povestea Casei Cesianu e ca a tuturor caselor boiereşti din Bucureşti, la sfârşitul secolului XIX din acea splendidă belle epoque. Sunt case mari, ample, cu saloane, cu sufragerii mari, cu locuri de primire”, spune Georgeta Filitti, istoric.

Până în 1984, clădirea a adăpostit Muzeului de Istorie şi artă al Municipiului București. Dacă în urmă cu peste 100 de ani Casa Cesianu dădea strălucire oraşului, astăzi ea seamănă cu o ruină. Aşa că primăria Capitalei a cerut bani europeni să o restarureze încă din decembrie 2011. Municipalitatea contribuie doar cu jumătate de milion de lei. Timp de doi ani, însă, licitaţia a fost blocată de contestaţii. Acum, în sfârşit, contractul a fost atribuit unei firme pentru suma de 6,4 milioane de lei.

Lucrările vor fi gata în aproximativ trei ani, atunci când Casa Cesianu va arăta aproape ca în 1882, atunci când a fost construită. În plus, structura de rezistenţă va fi refăcută, clădirea va avea iluminat arhitectural iar grădina va fi reamenajată.

Tot din fonduri europene vor fi restaurate şi alte monumente din Capitală.

„Încep lucrările la Casa Cesianu, după aceea urmează Mina Minovici, lăsăm Arcul de Triumf neizolat, în vederea începerii lucrărilor, ca să sărbătorim ziua de 1 Decembrie. Ne apucăm și acolo și ultimul intră în lucru Observatorul”, a spus Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Lucrările de restaurare a celor trei monumente vor costa aproape 60 de milioane de lei. Jumătate din sumă este destinată doar Arcului de Triumf.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri