DIGICULT| Cea mai recentă colecţie de perle: „Noi vorbim, nu gândim”

Data publicării:
radu paraschivescu artistica

Cartea este un... insectar al proastei exprimări, al cărui scop nu este doar să stârnească râsul, ci şi să atragă atenţia asupra unui fenomen din ce în ce mai îngrijorător: limba noastră nu prea mai este... o comoară în adâncuri înfundată. Nu mai avem timp să fim atenţi la felul în care comunicăm un mesaj. Important este să ajungă la destinatar şi să aibă impact. Cât despre timpul petrecut în preajma unei cărţi, nici la acest capitol nu prea mai suntem.... fruntaşi. Trăim în zodia... superficialităţiii, spune Radu Paraschivescu.

„La ce bun studiul? La ce bun cititul? La ce bun bibliotecile? (...) Ce rost are să citeşti, când o carieră de succes se poate clădi atât de uşor cu ajutorul unui chirurg plastician sau al unui taraf?” (Radu Paraschivescu, Noi vorbim, nu gândim).

Vorbim nu gândim pentru că de fapt cartea este despre procesele care se petrec pe scena publică în situaţiile neplăcute, hazoase dar neplăcute în care vorbim fără să gândim în care emitem nişte lucruri fără filtru neuronal în care spunem inepţii. Este o culegere de prostii, de ziceri, zăpăcitoare, ameţitoare, nedumeritoare din partea unora, ziceri pe scena publică, nu doar ziceri şi scrieri. Ziceri pescuite de mine dintr-un studiu mai intens decât era cazul al programelor de televiziune şi al emisiunilor tv, şi dintr-o citire un pic mai atentă a presei”, a explicat Radu Paraschivescu. A rezultat o culegere de agresiuni asupra limbii române şi... a logicii.

De la declaraţii din lumea fotbalului, inepţii şi discursuri aberante ale politicienilor, până la vorbele de înţelepciune ale vedetelor din lumea divertismentului, discursul public din România îşi trăieşte din plin decăderea. „Oamenii ăştia invadează scena, dau năvală, lucrează în haită. Rostitorii care se găsesc în acest volum şi în celelalte pot fi preluaţi, pot fi asumaţi ca modele, nu neapărat ca modele de comportament cât ca modele de exprimare ceea ce ar fi păgubos în mare măsură fiindcă aici avem ziceri la limita verosimilului unele dintre ele, iar dacă ne gândim de pildă la vorbele... umorul involuntar practicat de fotbalişti, lucrurile sunt simple, de la oamenii aceştia avem pretenţia să lovească mingea bine cu piciorul”, a mai spus jurnalistul.

Am jucat foarte bine, dar pe final s-a întâmplat să fim egalaţi, într-o fază în care am fost egalaţi”. (Marius Şumudică)

Fiindcă joacă acasă, jucătorii brazilieni sunt mai mentalizaţi”. (Mihai Stoichiţă)

„Îl avem pe antrenorul de fotbal care se reinventează în postură de guru. El nu poate fi guru. Decât un guru de vestiar care rosteşte două neologisme, fotbaliştii cad trăzniţi de înţelepciunea maestrului dar înţelepciunea aia dacă o iei un pic la scuturat, vezi că de fapt e o formă fără fond. Există iluzia asta că eşti cu atât mai înţelept cu cât foloseşti cuvinte cu mai multe silabe”, a mai spus Radu Paraschivescu. În fotbal, contează ce dai pe teren, nu ce scoţi pe gură. Din păcate, nu la fel ar trebui să stea lucrurile la case mai mari. De exemplu, în cazul persoanelor publice... cu pretenţii: şefi de partide, membri ai guvernului, posesori de titluri şi funcţii înalte. „Oamenii ăştia efectuează şi un soi de ambasadă, ei sunt trimişii noştri speciali, cu totul şi cu totul speciali unii dintre ei pe scenele de afară. Sigur, în afară un cârgâz nu ştie că tu vorbeşti prost româneşte dar imprimi totuşi o... dai o impresie neplăcută, să nu uităm că avem o diasporă care îi vede pe oamenii ăştia în exerciţiul funcţiunii şi care uneori se înfioară”, a spus Radu Paraschivescu.

„Sunt două conduceri noi, sunt mulţi lideri acolo şi au fost vechi”. (Marian Vanghelie)

„E important să ştim cine cu cine vorbim şi dacă mă uit la tine să ştiu că tu eşti tu”. (Liviu Dragnea)

Neştiinţa si infatuarea merg mână în mână, crede Radu Paraschivescu. Motiv pentru care unii politicieni caută, cu orice preţ, să iasă în evidenţă exclusiv prin declaraţii lipsite de conţinut.

Sunt oameni care cultivă efectele speciale, e adevărat, dar în mâna şi în gura anumitor oameni efectele astea speciale produc mai degrabă efect de bumerang. Sunt forme de umor care se întorc împotriva rostitorilor. Sigur că avem oameni care au dexteritatea necesară să apese pe diverse clape ale registrului şi să dea şi probe de umor voluntar. Însă pe mine mă nelinişteşte tipul de umor involuntar izvorât din tendinţa asta zănatecă de a fi mereu în ochiul public, de a apărea chiar şi când nu ai nimic de spus”, a explicat jurnalistul şi scriitorul Radu Paraschivescu. Printre cei care au multe de spus în special în spaţiul online se numără şi artişti din lumea muzicală. 

„Impostorul care are ca meserie cântecul, muzica, se trezeşte deodată că vrea să fie filozof. Şi ocupă o lojă care nu e a lui”, a spus jurnalistul. Cel mai la îndemână exemplu este... Fuego. „Este filozoful de pe portativ la ora asta care are aşa nişte dulcegării din astea de film indian amestecat cu romanţe la ceasuri târzii cu lacrima lui Ovidiu şi cu plâng pe umărul cuiva, nu se ştie al cui, al celui care e mai aproape”, a declarat Radu Paraschivescu. Tărâmul absolut al formei fără fond este, însă, internetul. „Spaţiul online este expresia absolută a democraţiei, încape acolo toată lumea, încap şi deştepţi şi tembeli şi agramaţi şi rafinaţi, cred că totul devine o problemă de discernământ personal. Eu sunt stalker, n-am pagină de Facebook dar sunt în postura degradantă a celui care se uită aşa pe sub juponul cuiva. Am văzut câte ceva din producţia lui Poptămaş, unele sunt zguduitoare, e adevărat. Dar, repet, nu cred că putem face ceva în afară de a ne pune filtrele în funcţiune”, a spus Radu Paraschivescu.

Noi vorbim, nu gândim îi scoate în evidenţă pe cei care îşi bat pur şi simplu joc de limba română: din nepricepere, ignoranţă sau slabă pregătire. Dar şi pe cei care se întind mai mult decât le este plapuma. Nu poţi deveni filozof... peste noapte.

Aveam un unchi Dumnezeu să-l ierte care avea o vorbă foarte fâşneaţă aşa care spunea când auzea un discurs sforăitor care de fapt nu spunea nimic spunea preponderent şi Madagascar. Exact asta este impresia mea. Când văd un om în plină beţie de cuvinte, în plin delir al discursului, mă gândesc la preponderent şi Madagascar. Încă odată, nu vorbesc de oameni oarecare care se autoreprezintă şi atât. Vorbesc de oameni care angajează imaginea unei ţări prin ceea ce fac”, a explicat scriitorul.

Din fericire, nu suntem singurii care gafăm. Au şi străinii campionii lor la capitolul perle. Printre cei mai recunoscuţi, fotbalistul italian Francesco Totti. „Francesco Totti care este un mare emiţător de perle şi le-a cules în nişte volumaşe, barsalete se cheamă, pe care le-a vândut, cedând încasările pentru diverse cauze caritabile ceea ce e foarte frumos din partea lui dar el a ajuns la nivelul acela de conştientizare a propriilor inepţii”, a spus Radu Paraschivescu. Până la urmă, grav nu este să ai un discurs prost. Grav este să-l repeţi la nesfârşit. Un fel de a spune că tăcerea, de cele mai multe ori, chiar este de aur.

***

Câteva exemple

Vă prezentăm mai jos câteva exemple din „perlele” culese de Radu Paraschivescu. Colecția completă o veți găsi citind „Noi vorbim, nu gândim”.

Afaceri, administrație, bani, economie:

DAN ȘOVA: Ca să cheltui o sută și ceva de mii de euro trebuie să îi dai pe ceva.

GHEORGHE NICHITA: Tot ceea ce costă bani e costisitor.

IOANA PETRESCU: Avem un grup de lucru care lucrează. Cât despre acciză, ea ori va fi aceeași, ori va fi schimbată.

MIRCEA GEOANĂ: Dacă ne uităm atent la investiții, vedem că nu sunt. Sau nu sunt mari. Sau sunt mici.

VICTOR PONTA: Există în acest sector o mulțime de afaceri care n-au început. Iar asta e o problemă.

Bacalaureat:

După titlu, poezia „Zdreanță” părea să fie despre o curvă, dar este despre un câine care punea botul la ouă.

În „Luceafărul” poetul arată cât de proastă e femeia care refuză un super gagiu nemuritor și rece pentru un ospătar muritor și cald.

Mă trezesc în fiecare zi și mă rog să nu-mi pice iarăși poezie și chiar asta a picat, învăț doar gen epic, puteți să înțelegeți? Profa mea ne vorba doar de Blaga, o frustrare.

În această carte este vorba de peripețiile lui Robinson Crusoe după ce pleacă din Troia.

Ceahlăul este situat sus pe munte.

Cultură, școală, educație, maniere

GIGI BECALI: Eu știu engleză, o simt în mine, o mai repet puțin, cam o lună, și gata.

MARIAN VANGHELIE: Eu nu mă cert decât dacă vreau. Restul mă împac cu toată lumea.

REMUS PRICOPIE: Nu știu dacă Romulus și Remus s-au născut într-un oraș anume, pentru că ei au fost găsiți de cineva în pădure, într-un cuib, și cred că vulpea nu era cetățean.

ROMINA POWER (la București): Vă voi recita o poezie în italiană. Sper că înțelegeți iraliana, pentru că nu știu să v-o traduc în românește.

FUEGO: Da, toate trec pe lângă noi, cultura cerne, viața însăși pierde în fața trăirii ei, dar nu-i bine ca, în fuga noastră, să ne scape bagajele pentru eternitate, toate acele uimiri care ne fac mai deplini.

Dragoste, căsătorie, sex, relații de familie

ȘTEFAN BĂRBOIANU: Nea Flavius Stoican a fost ca un tată mai mare pentru mine.

RAMONA BĂDESCU: Îmi place animalicitatea bărbaților.

SILVIU PRIGOANĂ: Când soția mea a vrut să avem relații sexuale, a venit și a dormit cu mine. Când nu, a dormit cu copiii.

MARIA GRAPINI: Bună dimineața! Azi vă salut mai târziu pentru că am avut treabă: Luca a făcut clătite!

MONICA TATOIU: Copilul meu a știut ce-nseamnă pedofilia de la trei-patru ani.

Filozofie, religie, istorie, gândire

DUMITRU DRAGOMIR: Asta nu mai e minune, băi fraților, vedeți-vă de treabă. Ăsta-i miracol!

EUGEN NICOLICEA: Să știți că și eu sunt creștin, dar până la o limită.

CĂTĂLIN HARNAGEA: Este și nu este posibil ca Victor Ponta să fi fost racolat, așa cum sunt și alții posibil sau imposibil de racolat de un serviciu de informații.

KLAUS IOHANNIS: Există aproape numai lucruri care schimbă fundamental lucrurile.

CRIN ANTONESCU: Nu ești niciodată liniștit dacă nu ești prost.

Fotbal

BOGDAN TOMULICĂ: Este al cincizecilea gol din cele șapte marcate de Cristiano Ronaldo sub tricoul Portugaliei.

NARCIS ȘELARU: Higuain l-a lovit pe Enyeama la apendicită, i-a căutat liniuța de la operație.

FLORIN MIHOC: Sunt Florin Mihoc și Bogdan Tomulică și vă mulțumesc pentru atenție.

CORNEL RÂPĂ: Nu vreau să comentez, părerea mea.

GHEORGHE HAGI: Ianis are amândoua picioarele și sunt la fel.

Media

„Mihaela Rădulescu a împlinit un sfert de veac de la Revoluție” (titlu, Național)

„Să vedem ce vrea Dumnezeu cu noi, dar asta după un scurt moment publicitar” (Dan Diaconescu)

„Andreea Tonciu, cu noul nas, goală în pat” (titlu, Libertatea)

„Victima a căzut ca secerată. Apoi a ieșit în curte și s-a sinucis” (reporter Pro TV)

„Și lui Toni Greblă tot prezumția de nevinovăție i se impută” (Eli Roman, Realitatea TV)

Muzică și texte muzicale

MIRON COZMA: Am intrat clandestin atuncea în București, când aveam interdicție, ca să văd Guns N Roses, și când l-am văzut pe Axl că vine fără Slash era să mă duc să-l bat, să-l dau jos de pe scenă.

LORA: Muzica mea spună că virgulă când n-ai pe nimeni ești singură. Și atunci când vrei să ai pe cineva, ca să nu mai fii singură.

FUEGO: Muzica-i tăcerea mea și simplitatea scenei îmi înaltă noi și noi leagăne către veșnicie.

ADRIAN COPILUL MINUNE:

Stai, gropare, un minut,

Mama mea să o sărut,

Nu da pământ peste ea,

Că poate-o învia.

CARMEN ȘERBAN:

Alo, alo!

De ce mă minți angro?

N-am fost doar eu păcălită cu iubire.

Alo, alo!

Minciuni la indigo

Și-o să cazi ca domino, domino.

Vinzi iubire falsă,

Dragostea e de contrabandă

Și pa! Ești made in China,

Inima mea nu te vrea.

Politică

ELENA UDREA: Nu sunt Traian Băsescu cu fustă, sunt un Traian Băsescu cu păr.

KLAUS IOHANNIS: Vor mai apărea candidați-surpriză – și surprize de iepuri, și iepuri de surprize.

IOAN GHIȘE: Sper să am șanse să intru în turul doi și mă voi susține pe mine. Acum nu am niciun ban.

MIHAI RĂZVAN UNGUREANU: E momentul să faceți ceea ce n-ați făcut niciodată până acum: să nu faceți nimic.

LIVIU DRAGNEA: E important să știm cine cu cine vorbim și dacă mă uit la tine să știu că tu ești tu.

Sănătate, medicină, viață, moarte

GABRIEL OPREA: Avem, în momentul de față, un număr de aproximativ două victime care au fost înecate.

OANA ZĂVORANU: Păcat că nu pot să vă arăt că pot face și altceva decât să fiu luată cu targa de acasă.

MONICA MACOVEI: Vreau ca dreptatea să ajungă în spitale și să lase loc și pentru medicamente.

VIOREL LIS: N-are decât să facă Oana testul de paternitate, dacă vrea.

PĂRINTELE CLEOPA JURJ: Diavolul este prezent în multe lucruri care ne înconjoară, precum și în băuturile acidulate, cum este cola și alte sucuri carbogazoase. Dacă beți cola, practic beți din sângele copiilor voștri.

Turism, anunțuri, afișaje:

Slipuri de la SPIEDEL, în două forme. Model Jacquard. Din 100% bumbac. Chiloți lungi cu picioare.

Ofer loc de veci eliberabil prin schimb.

Vând mașină de cusut mână și picior.

Căutăm femeie la fetiță în vârstă și nefumătoare.

Ești analfabet? Scrie-ne și te ajutăm fără costuri.

Varia

TRAIAN BĂSESCU: Dac-am declanșa o politică a colectării apei care ne vine din ploi, din tornade, am putea uda pământul din sud prin gravitație.

GHEORGHE COMAN: Vreau să fiu liber pentru că am copii mici acasă. Am greșit fapta.

ROZALIA BIRO: Majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localități.

ION ȚIRIAC: Antrenorul e ăla care știe ce nu știi tu mâine.

Respect!

KLAUS IOHANNIS: Dacă domnul Ponta nu vrea o dezbatere la Timișoara, poate vrea la universitatea unde și-a dat doctoratul.

TIMES NEW ROMAN: Adio, metrou în Drumul Taberei! Șantierul e atât de vechi, încât a fost declarat monument istoric.

SILVIU PRIGOANĂ: Da, am prigonit-o pe Adriana. N-am gonit-o, am prigonit-o. Mă cheamă Prigoană, nu Goană.

KAMIKAZE: Nu ne mai goniți scriitorii din închisori, lăsați-i să creeze!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri