"De ce eu?" a avut premiera de gală la Bucureşti

Data publicării:
alexandru lele

După succesul de la Festivalul de Film de Berlin, lungmetrajul "De ce eu?" a avut premiera de gală şi în România.

Tudor Giurgiu, regizor: „Cred că e un film care vorbeşte mult despre oamenii naivi, tineri, inocenţi care cred că se poate schimba ceva în ţara asta şi cărora, câteodată, sistemul le dă în cap şi le arată că trebuie să stea cuminţi. Filmul ar trebui să le arate celor care vor să schimbe că pot să o facă şi că România nu mai e ca acum 12 ani”.

Andreea Vasile, actor: „Cât mai mulţi oameni să-l vadă şi mesajul corect al filmului să ajungă la cât mai mulţi oameni”.

Filmul porneşte de la povestea adevărată a tânărului procuror Cristian Panait care s-a sinucis în urma presiunilor, după ce primise ordin să ancheteze un coleg, pe Alexandru Lele, care lupta împotriva corupţiei. Procurorul orădean Alexandru Lele a venit la premiera de gală.

Alexandru Lele, fost procuror: „E un fapt care poate fi subiectiv, fiind implicat direct altfel văd filmul. E o reconstituire foarte bună, limbajul folosit e foarte bine documentat”.

Printre invitaţi, la acest spectacol s-au numărat şi personalităţi marcante ale societăţii româneşti.

Traian Băsescu: „(De cât timp nu aţi mai fost la un film?) Dinainte de a-mi începe mandatul”.

Augustin Zegrean, preşedintele CCR: „S-au schimbat multe lucruri, dar ce s-a întâmplat atunci e o chestie personală şi oamenii oricând pot cădea psihic, în orice sistem”.

Cristian Danileţ, membru CSM: „Astfel de filme nu le-aş fi văzut înainte de 2004 şi ăsta este un câştig al reformei justiţiei”.

Regizorul Tudor Giurgiu a precizat că nu l-a invitat la premieră şi pe premierul Victor Ponta, apropiat, în tinereţe, de Cristian Panait: „Cred că e un film pe care e bine să îl vadă singur şi m-aş bucura să-i pot trimite un DVD”.

Filmul va rula de la sfârşitul acestei săptămâni în peste 60 de cinematografe din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri