Descoperire istorică în pereții casei lui Iuliu Maniu

Data publicării:
placuta

Plăcuţa ce datează din epoca romană a fost ascunsă de ochii lumii 80 de ani. Acum a fost scoasă la lumină de muncitorii care lucrează la reabilitarea casei lui Iuliu Maniu după ce au demolat o veranda construită în perioada comunista peste peretele original al casei.

Dul Ferencz, muncitor: „Era placaj pus peste şi când am descoperit ne-am dat seama că e ceva”.

Lucrările de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu au fost demarate anul trecut, în urma campanii de strângere de fonduri initiaţă de preotul greco-catolic din Bădăcin.

Cristian Borz, paroh greco-catolic Bădăcin: Nu este decât o nouă poveste care se ţese pe lângă acestă casă. Părintele Simion Man (n.r. din Bădăcin) povesteşte în memoriile sale şi despre acest moment. Era în liceu în vremea aceea şi era aici la dealul ţarinei când şase bărbaţi cu sănii au adus şase plăci cu inscripţii latine”.

Istoricii spun că familiilor nobiliare erau preocupate să salveze obiectele cu valoare istorică, mai ales că nu existau multe muzee. Spre exemplu, cel din Zalău, unde se află alte două plăcuţe identice din 213, a fost construit după 1950. Se presupune că acestea au fost puse la intrările cetăţii Porolissum, oraş roman din Dacia. Ele ar fi fost făurite pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe împăratul Caracalla, care finanţa provincia.

Dan Deac, arheolog Muzeul de Istorie din Zalău: „În general putem să ne imaginăm că plăcuţa respectivă a fost tăiată cu panglica”.

Părintele paroh din Bădăcin îşi doreste ca plăcuţa salvată de Iuliu Maniu şi păstrată intactă până astăzi să rămână încastrată în casa monument istoric. În vară muncitorii au găsit în fundaţia locuinţei o sticlă care conţinea lista celor care au lucrat la ridicarea casei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri