Documentarul „13 nuanțe de român”. Povești din culise

Data publicării:
13 shades of romanian

„13 nuanţe de român” este răspunsul mândru al tinerilor la campania de denigrare dusă de o parte a presei britanice. Producţia filmului documentar a început în urmă cu opt luni şi conţine 13 poveşti de succes ale unor români din Regat.

Ne săturasem deja să fim priviți atât de nasol pe stradă, în societate, ca români… să îți fie frică, să îţi fie ruşine de faptul că eşti român? Ce sa faci? Să spui că ești rus, german sau o altă naționalitate? Cred că a fi român este o mândrie pe care ar trebui să o avem”, spune Dragoș Teglaş.

Încă de la început, proiectul a avut susţinerea comunităţii de români din Anglia, însă nu a fost suficient. Rând pe rând, şi cei din ţară s-au implicat pentru ca filmul să devină realitate.

Nu vreau să îmi fie rușine să spun că sunt român atunci când plec din țară”, spune CRBL.

Banii necesari realizării fillmărilor au fost strânşi într-o colectă organizată pe internet.

„Oamenii au participat cu cât au putut, cu o liră, cu două, cu trei sau cu cinci”, spune Dragoș Teglaş.

Cred că în ultimele ore de campanie, se apropia şi Paştele, mai erau câteva ore şi atunci chiar am trecut pragul şi am strâns 13.000 de lire. Asta a însemnat pentru noi toţi confirmarea că putem face proiectul, sau că măcar îl putem începe, deşi nu aveam totalul de fonduri necesare”, spune Anda Teglaș.

Când am realizat că volumul de muncă este mult mai mare decât putea echipa noastră, fiecare a avut câte o cădere nervoasă. Evident, am avut toţi, a fost copleşitor volumul de muncă, dar cred că ăsta este tot fun-ul”, spune Dragoș Teglaş.

„Nu am să uit niciodată, prima zi de filmare, prima poveste, cuplul din episodul doi, ne facem comozi, bem un ceai şi ne întreabă cu ce începem. Păi, prima scenă dezbrăcarea şi în pat, spune râzând Anda Teglaș.

Scenele din film descriu viaţa obişnuită a românilor din Marea Britanie. Cu rutina lor sau cu reuşitele care îi fac să iasă din rând şi să fie mândri de viaţa pe care o duc departe de casă.

După opt luni de filmări, membrii echipei de producţie s-au putut lăuda şi cu o formă fizică de invidiat.

„Echipamentele cred că în total cântăreau peste o tonă jumate”, spune Dragoș Teglaș.

Fraţilor Teglaş li s-a alăturat şi jurnalistul Richard Green, care a lucrat timp de 15 ani pentru publicaţia britanică Sunday Times. El este cel care prezintă poveştile românilor de success din Marea Britanie. Primul episod din acest documentar va fi prezentat în exclusivitate la televiziune, de 1 decembrie, la Digi 24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri