Gabriel Liiceanu, către președintele Academiei Române: „Nu sunt de acord să fiu împuşcat”

Data publicării:
Liiceanu

 

Scriitorul Gabriel Liiceanu i-a adresat, luni, preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este „Nu sunt de acord să fiu împuşcat”.

Gabriel Liiceanu face referire la faptul că academicianul Nicolae Breban, într-o şedinţă recentă a Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi.

„Aflu că, în urmă cu mai bine de o săptămână, a avut loc în instituţia pe care o conduceţi o şedinţă a Secţiei de Filologie şi Literatură, în care un membru al Academiei, Nicolae Breban, a argumentat în faţa colegilor săi de ce, spre binele culturii române şi al ţării în general, ar fi de dorit ca Horia Patapievici şi cu mine să fim împuşcaţi. ('Derbedeii ăştia ar trebui împuşcaţi!') Am subliniat cuvântul pentru a marca folosirea lui expresă: împuşcaţi. Constat astfel că, după alocuţiunea rostită cu ocazia înscăunării sale ca preşedinte onorific al Consiliului ICR, alocuţiune în care eram numiţi 'haimanale', discursul lui Nicolae Breban s-a radicalizat”, scrie Gabriel Liiceanu, în scrisoarea deschisă publicată pe site-ul contributors.ro.

Potrivit Mediafax, Gabriel Liiceanu spune că „este a treia oară în douăzeci şi cinci de ani când, într-o ţară în sfârşit democratică, s-a cerut în mod public să fiu împuşcat”, precizând că acest lucru nu îl flatează deloc.

Totodată, Gabriel Liiceanu îi spune lui Ionel Valentin Vlad că în acest caz nu este vorba de Nicolae Breban, ci de însăşi Academia Română. Gabriel Liiceanu mai spune că „iubirea de ţară nu poate fi niciodată judecată după vehemenţa lovirii cu pumnul în piept”

Gabriel Liiceanu îşi încheie scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Academiei Române întrebându-l ce părere are despre cele afirmate de Nicolae Breban.

„N-am cum să nu vă întreb, Domnule Preşedinte, dacă credeţi că dinlăuntrul 'celui mai înalt for de spiritualitate' al României poate fi lansată instigaţia la crimă. Aştept cu încredere răspunsul dumneavoastră”, concluzionează Liiceanu.

În "PS"-ul scrisorii sale, Gabriel Liiceanu spune: "Cuvântul 'a împuşca', când se aplică la oameni, nu poate fi o metaforă, cum am auzit că a încercat să se explice ulterior Breban. Poţi, metaforic, să împuşti un ban, dar niciodată un om. Care e metafora când ceri, dintr-un fotoliu al Academiei, împuşcarea cuiva numai pentru faptul că n-a ajuns să te vadă cum te vezi tu pe tine în visele tale de smintită mărire?".

Nicolae Breban a declarat, vineri, că a folosit într-o şedinţă la Academia Română o metaforă, poate nefericită, referitor la Horia-Roman Patapievici şi că a vrut să arate că dispreţuieşte atacurile la adresa neamului românesc, precizând totodată că nu s-a referit şi la Gabriel Liiceanu.

Patapievici: Sunt consternat de faptul că în Academie cineva poate cere împuşcarea a doi oameni

Horia-Roman Patapievici spune că este consternat de faptul că în Academie cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural, precizând că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion.

Liiceanu a făcut o scrisoare deschisă preşedintelui Academiei în care îl invită să ia poziţie faţă de acest lucru scandalos. Poziţia mea este că sunt consternat. Sunt consternat de faptul că în interiorul Academiei cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural între ei. Iar în momentul în care dumneavoastră, de la MEDIAFAX, aţi cerut explicaţii, domnul Breban a întărit, de fapt, a spus că este o metaforă, dar precizarea lui e şi mai consternantă. El spune că, dacă eu aş fi trăit în Polonia şi aş fi scris în Polonia, până acum aş fi fost deja împuşcat. Şi regreta faptul că românii nu reacţionează. Altfel spus, el regretă că românii nu m-au împuşcat încă. E ceva incredibil. Sunt consternat. Aştept explicaţiile nu numai ale preşedintelui Academiei, dar şi ale preşedintelui care a prezidat secţiunea de literatură şi filologie. E vorba de academicianul Eugen Simion, care nu a spus nimic în timpul şedinţei. Spre onoarea lor, Ileana Mălăncioiu şi domnul Brâncuş au reacţionat. Au salvat onoarea secţiunii, dar preşedintele de secţiune nu a avut nimic de replicat”, a declarat Horia-Roman Patapievici, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă se gândeşte să facă şi altfel de demersuri în acest caz, Horia-Roman Patapievici a spus: „Vă mărturisesc că până acum nu m-a mai ameninţat nimeni cu împuşcarea, aşa că sunt luat pe nepregătite. Încă nu ştiu ce să vă răspund”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri