Google Doodle Wassily Kandinsky. Pictorul ale cărui cărui lucrări au fost numite „artă degenerată” de naziști

Data publicării:
yellow-red-blue-1925

 

GOOGLE DOODLE WASSILY KANDISKY Noul logo al Google reprezintă o ilustraţie a uneia dintre operele artistului Wassily Kandinsky născut în Rusia, pe 16 decembrie 1866, care reflectă pe deplin stilul abstract al pictorului, un veritabil teoretician al artei.

GOOGLE DOODLE WASSILY KANDISKY Considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea, alături de Pablo Picasso şi Henri Matisse, Wassily Kandinsky a fost fondatorul artei abstracte: el este în general considerat ca fiind autorul primei picturi non-figurative din istoria artei moderne, o acuarelă realizată în 1910, despre care criticii din epocă au spus că era "abstractă".

GOOGLE DOODLE WASSILY KANDISKY Potrivit publicaţiei britanice The Independent, WASSILY KANDISKY a fost primul artist care a creat opere pur abstracte, folosind culorile ca formă de exprimare a emoţiilor, asemănând adeseori procesul de realizare a unui tablou cu activitatea de compunere a unor partituri muzicale.

GOOGLE DOODLE WASSILY KANDISKY Născut la Moscova, cariera lui s-a întins pe durata a cinci decenii, în timpul cărora artistul a fost influenţat - printre alte curente artistice - de impresionist, fauvism, pointilism, arhitectura Bauhaus şi expresionismul abstract.

GOOGLE DOODLE WASSILY KANDISKY Wassily Kandinsky şi-a început cariera artistică abia la vârsta de 30 de ani, după ce a făcut anterior studii universitare de drept şi economie, la insistenţele familiei sale. A fost profesor de drept la Universitatea Tartu, dar a renunţat la cariera sa promiţătoare în 1896, pentru a se înscrie la cursurile Academiei de artă din Munchen.

GOOGLE DOODLE WASSILY KANDISKY Ulterior, a spus că seria de tablouri "Les Meules", pictată de Claude Monet, şi opera "Lohengrin", de Richard Wagner, au reprezentat motivele care l-au determinat să renunţe la drept în favoarea artei.

NAZIȘTIWASSILY KANDISKY, „ARTA DEGENERATĂ”

WASSILY KANDISKY s-a întors la Moscova după încheierea Primului Război Mondial, dar nu a simpatizat cu teoriile oficiale în domeniul artei din Rusia comunistă şi a revenit în Germania în 1921, unde a predat la Şcoala Bauhaus de arte şi arhitectură, începând din 1922 şi până când această instituţie de prestigiu a fost închisă de regimul nazist, în 1933.

WASSILY KANDISKY Un număr de 57 de picturi ale sale au fost confiscate de nazişti în timpul unei percheziţii efectuate la Şcoala Bauhaus şi au fost prezentate apoi într-o expoziţie organizată de statul nazist, intitulată „Artă degenerată”, în 1937, înainte de a fi distruse.

S-a mutat în Franţa, unde a trăit până la sfârşitul vieţii şi unde a creat unele dintre cele mai apreciate lucrări ale sale. A obţinut cetăţenia franceză în 1939. A murit pe 13 decembrie 1944, la vârsta de 77 de ani, în oraşul Neuilly-sur-Seine.

WASSILY KANDISKY: SPIRITUALUL ÎN ARTĂ 

Vasili Kandinski a fost şi un foarte bun teoretician al artei, publicând în 1912 un manual de artă, intitulat "Du spirituel dans l'art", „Spiritualul în artă”, în care a pus bazele teoriei sale despre maniera în care culorile pot să provoace experienţe senzoriale puternice în sufletele privitorilor.

Tablourile sale se vând cu zeci de milioane de dolari pe piaţa operelor de artă, iar pictura sa din 1909 "Etude pour Improvisation 8" a fost vândută pentru 23 de milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's în 2012. Înainte de acea licitaţie, precedentul record de preţ pentru operele sale fusese stabilit în 1990, atunci când tabloul său "Fugue", pictat în 1914, a fost adjudecat pentru 20,9 milioane de dolari.

SIMBOLISTICA ROȘULUI LA WASSILY KANDISKY 

Roșul, spune WASSILY KANDISKY în Spiritualul în artă e o culoare fără limite, caracteristic caldă, care acționează pe plan interior ca o „culoare vie, sprintenă, neliniștită, care nu are totuși caracterul ușuratic al galbenului, cu autorisipirea lui în toate direcțiile, ci, dincolo de toată energia și intensitatea, generează o notă puternică de forță conștientă de propriul ei scop. 

WASSILY KANDISKY descrie în Spiritualul în artă că atunci când îți plimbi privirea pe o paletă acoperită de culori, rezultă două efecte principale: un efect pur fizic, ochiul însuși fiind cucerit de frumusețea și de alte calități ale culorii, al doilea rezultat important al observării culorii este efectul psihic al acesteia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri