Monument istoric, pericol public. Clădirea Filarmonicii din Oradea nu poate fi reabilitată din cauza unui litigiu

Data publicării:
filarmonica oradea

Faţada clădirii în care funcţionează Filarmonica din Oradea, două teatre şi o şcoală este un pericol pentru pietoni şi pentru maşinile parcate în zonă.

„A căzut tencuială pe maşină, mi-a spart parbrizul, s-a găurit capota maşinii, dar din fericire am reuşit să ne înţelegem cu Filarmonica, îmi plătesc despăgubirile. Bine că nu a căzut pe un om. Doamne fereşte. Maşina se rezolvă, dar omul ce facem cu el?”, spune Denisa Praja, proprietara unui autoturism avariat.

Zona în care cad bucăţi de tencuială este împrejmuită, dar mulţi sunt prea comozi ca să ocolească.

Faţada clădirii a fost renovată doar parţial. Lucrările s-au oprit când Episcopia Romano-Catolică a revendicat clădirea, în 2001.

„Acum câţiva ani, o parte din faţada care prezenta pericol pentru trecători a fost reparată, respectiv cornişele şi tencuiala, s-a pus o amorsă”, afirmă Marian Boboia, directorul Şcolii de Arte Francisc Hubic.

Imobilul este disputat de Consiliul Judeţean Bihor şi Episcopia Romano-Catolică. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor nu a emis un verdict, deşi disputa este veche de 13 ani. În 2012, Consiliul Judeţean Bihor a dat în judecată ANRP.

Consiliul Judeţean nu poate să facă investiţii în acest imobil. Nu ne putem asuma o investiţie de reparaţii capitale având în vedere că acest imobil are o situaţie incertă cu privire la proprietar”, declară Horia Carţiş, directorul de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.

Clădirea a fost ridicată în două etape, între 1896 şi 1914, şi de-a lungul timpului a avut mai multe destinaţii. Acum, acolo funcţionează Filamonica de Stat, Teatrul Regina Maria, Teatrul Maghiar şi Şcoala de Arte. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri