Nicu Covaci a câștigat drepturile de autor pentru melodiile Phoenix. Reacția lui Mircea Baniciu

Data publicării:
baniciu

Scandalul dintre Nicu Covaci şi foştii săi colegi de trupă a început în primăvara anului trecut. Liderul formaţiei Phoenix I-a acuzat pe Mircea Baniciu că, de 40 de ani, îi cântă piesele pe care le-a compus.

„Sper să se facă dreptate, atât vreau. Să-mi păstrez dreptul asupra pieselor produse, compuse, realizate de mine. La formaţia Phoenix, în repertoriul nostru sunt 150 de piese de-ale mele, sunt vreo 7 de-ale lui J. Kappl şi 8 piese ale lui Baniciu. Atât timp cât ei se pun împreună şi îmi cântă repertoriul meu, piesele mele, lumea îi confundă cu Phoenix, dar ei nu sunt nişte Phoenix, ci nişte trădători”, a spus Nicu Covaci, la Digi24.

Piesele s-au compus în sala de repetiție, el nu a venit cu niciun cântec gata compus, s-au făcut pe ideile fiecăruia dintre noi. Doar că el a fugit repede la Bucuresti, a semnat undeva pentru toate operele compuse împreună. Noi am cântat piesele astea din anii 70. Ar fi trebuit să am dreptul să le cânt și după ce nu mai sunt”, a spus Mircea Baniciu pentru Digi24.

Fostul component al trupei Phoenix, Mircea Baniciu spune că Nicu Covaci le-a cerut, lui şi colegilor săi, sute de mii de euro despăgubiri. Instanţa a decis însă ca liderul Phoenix să nu primească niciun leu.

A cerut 250.000 de euro daune morale și 100.000 de euro daune materiale. Dacă asta e joaca lui preferată și, în loc să compună, își consumă energia cu tâmpeniile astea, cu tribunale, avocați, asta deja nu mai este treaba noastră. Procesul nu e pierdut, faptul că nu mai cântăm 4-5 piese din repertoriul Phoenix nu ne duce la pierzanie”, a mai spus Mircea Baniciu.

Formaţia Phoenix, cunoscută în Occident ca Transsylvania-Phoenix, a fost înfiinţată în 1962, la Timişoara. Până în anul 2005, trupa Phoenix a scos peste 20 de albume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri