Norman Manea: Am avut la un moment dat ideea asta puerilă că trăiesc într-o limbă și nu într-o țară. Dar nu e posibil

Data publicării:
norman manea impartial

Norman Manea a povestit că a insistat să rămână în România, deși părinții săi ar fi vrut să plece din țară, iar o mare parte din familia sa emgirase deja după ce-l de-al Doilea Război Mondial.

Mă simțeam extraordinar de legat de limba română, de formația mea culturală. (...) Am avut la un moment dat ideea asta puerilă că trăiesc într-o limbă și nu într-o țară, ceea ce e un infantilism”,spune scriitorul.

Totuși, în 1986 a părăsit România comunistă.

Nu poți să trăiești numai într-o limbă, trăiești și într-o țară, în cotidianul ei. Iar cotidianul ei în 1986 devenise absolut insuportabil”, își explică Norman Manea decizia.

Scriitorul povestește că i-a fost greu să ia această hotărâre și că nici după ce a ajuns în America nu a fost sigur că va rămâne acolo.

A fost un foarte mare șoc. Exilul este, în general, un foarte mare șoc, în special pentru artiști și în mod deosebit pentru scriitor, care își pierde limba. Devine surdo-mut”, spune scriitorul.

„Nimeni nu vrea să plece în exil. Nu te duci în exil dacă ți-e foarte bine”, adaugă el.

În ceea ce privește revenirea în România, Norman Manea spune că i s-a părut că limba română este mult mai vugarizată. Despre literatură, scriitorul spune: „Literatura română, ca și România, suferă de faptul că e neglijată, ignorată, neînțeleasă. Trebuie să înțelegem că nu toată lumea are grija noastră. Ei au grijile lor.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri