Palatul Culturii din Iaşi, închis de şapte ani pentru reabilitare

Data publicării:
iasi

Vechi de mai bine de un secol, Palatul Culturii din Iaşi a fost construit între1906 şi 1925, în zona fostei Curți Domnești medievale a Moldovei. Se întinde pe o suprafaţă de 26.000 de metri pătraţi şi are 300 de încăperi. De la inaugurare şi până în 1955 aici a funcţionat Palatul de Justiţie. Apoi a fost sediul mai multor instituţii culturale. Însă, în timp, cutremurele i-au şubrezit fundaţia, iar acum două decenii specialiştii au recomandat lucrări urgente de consolidare. Bani pentru ele au fost de-abia acum şapte ani. Şi tot insuficienţi!

Restaurarea unui monument istoric în județul Iaşi durează între 10 şi 20 de ani. Finanţările vin în cantităţi foarte mici anual şi asta face ca lucrările începute cu foarte mulţi ani să se desfăşoare pe o perioadă lungă de timp.,” susţine Virgil Băbîi, directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Peste 25 de milioane de euro este costul total al reabilitării. 80 % din aceşti bani au venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în urma unui împrumut făcut de Guvern din 2006. Restul de 20 % au fost viraţi de Ministerul Culturii. Însă, fondurile au venit în mai multe tranşe şi au întârziat lucrările. Din acest motiv, timp de doi ani, până în octombrie anul trecut, şantierul a fost blocat.

„Este mult mai grav să începi o investiție și să o întrerupi o perioadă lungă de timp pentru că se erodează lucrările începute și pierzi bani, adică îi arunci în vânt,” spune Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național "Moldova".

În încercarea de a recupera timpul pierdut, pe şantierul de la Palatul Culturii lucrează zilnic aproximativ 500 de muncitori. Pe lângă salvarea clădirii, specialiştii încearcă să pună în valoare şi descoperirile făcute în timpul lucrărilor.

Armand Kuchta, pictor: „Am descoperit, după mai multe straturi de vopsea aplicate de-a lungul anilor, în perioada comunistă, acest lambriu din ipsos, imitație de lemn, făcut de savantul Henri Coandă, o rețetă proprie a lui.”

Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova": „Sunt mai multe săli care vor beneficia de lumină dedesubt, de ventilație și deasupra o sticlă specială pe care vizitatorul poate călca în așa fel încât atunci când ghidul va veni și va spune povestea acestei clădiri, să și vadă o parte din ceea ce i se povestește.”

Palatul Culturii ar trebui să scape de schele la anul, în februarie. Însă, specialiştii vor lucra de atunci şi până în iunie la amenjarea celor patru muzee din interior. Totuşi, în aprilie, administratorii Palatului îşi doresc să deschidă o încăpere în care vor organiza expoziţii temporare.

Localnică: „Noi am fost, am vizitat, nu o dată, dar e păcat. Noi avem nepoți care, nu știu, cred că nepotul meu cel mic de opt ani nu cred că a văzut.”

Localnic: „Mi-aș dori, într-adevăr, din tot sufletul ca Palatul și alte monumente din Iași să fie refăcute”.

La finalul lucrărilor de restaurare va fi repus în funcţiune şi ceasul din turnul Palatului Culturii de unde va răsuna din nou Hora Unirii la fiecare oră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri