Planuri pentru reabilitarea a 14 clădiri istorice din Olt

Data publicării:
conaceul bratasanu

Conacul Brătăşanu era în perioada interbelică una dintre cele mai frumoasă clădiri din judeţul Olt. După Revoluţie, imobilul a fost lăsat de izbelişte. Moştenitorii boierului l-au revendicat în instanţă şi l-au câştigat abia în 2011 când clădirea se afla într-o stare avansată de degradare.

Curtea nu mai are gard de multă vreme, iar hoţii au luat tot ce au putut căra din clădirea ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Şi conacul din comuna Curtişoara, care în perioada comunistă a fost sediul cooperativei agricole din localitate, a avut aceeaşi soartă.

O soluţie pentru restaurarea conacelor sunt fondurile europene alocate României prin Programul de Dezvoltare Regională pentru perioada 2014 - 2020. Uniunea Europeană este interesată de clădirile istorice din mediul rural. Pe lista celor care ar putea fi renovate cu bani comunitari în judeţul Olt se află şapte conace boiereşti, patru biserici, două cule şi un cimitir.

Singura problemă rămâne statutul juridic al clădirilor. Jumătate din acestea sunt proprietate privată, însă autorităţile speră să le obţină cu titlu gratuit de la moştenitori.

Nicolae Drăghici - directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Olt: „Unii au încercat să obţină fonduri, unii nu au încercat deloc. Pe ei i-a interesat mai mult terenul, că fiecare conac a avut zeci de hectare de teren pe care l-au şi vândut, iar conacului monument istoric nu i-au dat importanţă”.

Pentru fiecare monument istoric, suma minimă alocată va fi de 200.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri