Povestea lui Gheorghe Tatomir, unul dintre cei mai cunoscuți țărani români

Data publicării:
tarr

Fotografia a fost făcută de sociologul Ernest Bernea, pe cand facea o cercetare de teren în zona Muscelului.

După evenimentele din decembrie 89, Horia, fiul lui Ernest Bernea, a primit misiunea de a transforma vechiul muzeu al Partidului Comunist într-unul al țăranului. Atunci, fotografia a fost scoasă la lumină și, în scurt timp, a devenit simbolul unei lumi despre care ne place să vorbim cu admirație: lumea țăranului mândru și dârz.

Horia Bernea a ales-o pentru că, in fotografia respectivă, Tatomir reprezintă un tip de om care nu mai este, europeanul vechi, omul tradițional. Dacă te uiti la fotografie, el poate să fie de oriunde, nu neapărat din Balcani sau din România. Poate fi și din Franța, Italia, de oriunde din această lume”, spune Ana Maria Iuga, cercetător la Muzeul Țăranului Român.

Povestea lui Tatomir pare ireală. E scrisă de mână, la loc de cinste în muzeu. Au trecut mai bine de 10 ani și adevărul despre țăranul mândru din fotografie avea să iasă la iveală.

Suntem într-un muzeu de etnografie, unde ne bazăm foarte mult pe istorie orală şi pe folclor. În anul 2000, o echipa formată din 8 persoane, condusă de Cosmin Manolache a fost la Bran pentru a merge pe urmele lui Tatomir şi au aflat un pic altă poveste. Tatomir a trăit până la 99 de ani, era un om foarte sever şi foarte dur, foarte apreciat în comunitate. Povestea de la muzeu spune că a murit la o nuntă, la 85 de ani, în timp ce juca un brâu, ei bine, lucrul acesta s-a întâmplat cu fiul sau pe care tot Gheorghe îl chema şi care a murit la 53 de ani”, adaugă Ana Maria Iuga.

Povestea adevarată a fost publicată în revistele de specialitate, însă nu a reușit să umbrească celebritatea lui Tatomir.

Muzeul Țăranului Român a fost creația unei echipe de artiști și etnologi, conduse de Horia Bernea. În anul 1996 a devenit muzeul european al anului, premiu care nu a mai fost castigat de atunci de catre Romania. A fost gândit să recreeze simbolic lumea satului arhaic, pentru care rânduiala spirituala făcea legea oamenilor.

Sunt mai bine de 20 de ani de când Tatomir este gazda neobosită a vizitatorilor muzeului din Piața Victoriei. Urmașii lui locuiesc și acum în satul din zona Muscelului fără să știe că lumea lor a irosit de multă vreme frumusețea severă a lui Tatomir. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri