Prima poezie a lui Mihai Eminescu a fost furată

Data publicării:
carti vechi

„E un moment capital în literatură, în cultura română, 9 martie 1866. De aici a pornit Luceafărul, de la "De-aş avea", din revista Familia a lui Iosif Vulcan”, spune Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Culte, Cultură şi Patrimoniu Bihor.

O revistă tipărită atunci în aproximativ 1.000 de exemplare. Dintre puţinele păstrate, unul se află la Biblioteca Judeţeană din Oradea. Acum însă s-a descoperit că a dispărut exact pagina care dă valoarea revistei din 1866: cea în care era publicată prima poezie a Mihai Eminescu.

Conducerea instituţiei declară că nu ştie nici cine şi nici când au fost tăiate foile valoroase.

„Probabil că dragostea atât de mare a cuiva pentru poezia eminesciană şi mai ales pentru debutul eminescian au dus la mutilarea acestei reviste. Este dureros pentru cei care lucrează în acest domeniu să constate acest lucru”, spune Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai” din Oradea.

„Iosif Vulcan i-a schimbat numele de familie din Eminovici în Eminescu, nume pe care poetul l-a preluat şi l-a nemurit prin tot ceea ce a scris”, spune Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia.

Poezia de debut a lui Mihai Eminescu din revista Familia nu este singura dipărută din biblioteca orădeană. Sute de cărţi valoroase nu mai sunt de găsit. De trei ani se face un inventar al celor 130.000 de cărţi existente în fondul special al instituţiei.

Aşa s-a descoperit lipsa unor volume din secolele al XVI-lea şi al XVll-lea, ediţii rare ale operelor lui Schiller, Ovidiu, Voltaire şi Cicero, dar şi vechi cărţi bisericeşti. Inventarul se va termina în 2015. Atunci se va şti exact ce cărţi au fost furate şi va fi sesizată poliţia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri