Scandalul balerinilor de la Operă a fost aplanat

Data publicării:
opera nationala-1

Johan Kobborg, prim-solist al Baletului Regal Danez şi al celui din Londra, figura, din ianuarie 2014, director artistic al Companiei de Balet al Operei Naţionale Bucureşti. O titulatură care a fost ştearsă de pe site-ul instituţiei, la dispoziţia noului director interimar al Operei, Tiberiu Soare, pe motiv că funcţia respectivă nu există în organigramă. O decizie care pare să-l fi afectat profund pe artistul danez.

"Cu inimă grea mi-am găsit numele îndepartat din dreptul poziţiei de director artistic al Operei Naţionale Bucureşti. Nu am decât iubire pentru dansatori. Visez ca într-o zi să mă întorc şi să termin ce am început," a scris acesta pe pagina de Twitter.

Imediat, de partea lui Johan Kobborg s-au poziţionat mai mulţi balerini, care au ameninţat că vor boicota spectacolele.

Alina Cojocaru: "Voi mai dansa doar sub managementul care a făcut ca publicul să se bucure de acest balet, avându-l pe Kobborg lider. "

Gigel Ungureanu, balerin: „Ne-am adunat aici ca să facem acest spectacol, pentru publicul nostru, să dăm acest spectacol, din cauza câtorva, doi trei balerini, acest spectacol nu se poate da.”

Ca să dezamorseze conflictul ajuns deja în presa internaţională, ministrul Culturii i-a chemat la discuţii pe Tiberiu Soare şi pe Johan Kobborg.

Vlad Alexandrescu: „Domnului Kobborg i-am propus că creăm un post nou de director al baletului operei. Tiberiu Soare va fi director adjunct al Operei şi se va ocupa de partea muzicală.”

Johan Kobborg: „Am fost foarte norocos ca în viaţa mea să fiu sprijinit de oameni care au putut să facă diferenţa în viaţa mea.”

Şefia interimară a Operei Naţionale a fost preluată de dirijorul Vlad Conta. Instituţia are o conducere temporară, după ce, anul trecut, directorul de atunci şi alte patru persoane cu funcţii importante au fost acuzaţi de abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Potrivit procurorilor, prejudiciul adus statului se ridică la 630.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri